Reabilitarea centelor istorice şi a clădirilor monument, implicit şi din Oradea, se află pe masa parlamentarilor. Un proiect de lege care amendează aşa numita Lege Udrea – Legea 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, care excepta de la obligativitatea renovării tocmai aceste categorii a trecut ieri de Senat şi va intra în Camera Deputaţilor.
Odată adoptat, noul cadru legislativ va fi unealtă de lucru pentru Municipalitate, în ideea reluării demersurilor pentru reabilitarea centrului istoric al Oradiei.
Adaptează HCL-ul la lege
„După ce trece de Camera Deputaţilor şi după publicarea în monitorul oficial e foarte probabil că vom adapta HCL-ul emis la Oradea după prevederile noii legi”, spune şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei.
Iniţiativa legislativă aparţine parlamentarilor bihoreni: fostul senator Ioan Mang, deputatul Sonia Maria Drăghici, senatorul Cornel Popa, Octavian Bot, Derzsi Ákos, Petö Csilla-Mária, Ştefan Seremi şi Lucia Ana Varga. Cu ceva vreme înainte chiar de campania electorală, aceştia au avut o avut în întrevedere cu reprezentanţi ai Municipalităţii precum şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei sau arhitectul şef, Adriana Lipoveanu, care au susţinut anularea excepţiei referitoare la imobile monument şi la centrele istorice.
Insistând pe valoarea istorică şi arhitecturală a celor 1.213 de imobile valoroase din zona centrală, reprezentanţii Primăriei au insistat şi pe faptul că „acest ansamblu urban al municipiului Oradea are toate coordonatele pentru a se încadra în ceea ce legea 153/2011 defineşte ca sintagmă(…), ca zonă de acţiune prioritară, ca fiind o zonă omogenă din punct de vedere al caracteristicilor urbanistice şi athitecturale care afectează atractivitatea şi competitivitatea localităţii prin procentul mare de clădiri a căror anvelopă necesită lucrări de intervenţie”. Cu alte cuvinte, faţadele scorojite şi acoperişurile în pericol de prăbuşire în mod evident strică imaginea oraşului.
Obligaţia reabilitării
„Plenul Senatului a aprobat, cu 72 de voturi „pentru”, propunerea legislativă privind abrogarea articolului din Legea 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, prin care acest tip de clădiri erau exceptate la cofinanțarea lucrărilor de reabilitare”, informează Mediafax. Conform agenţiei de ştiri, „Legea 153/2011 prevede, în prezent, că deținătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane sunt obligaţi ca, din proprie initiaţivă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor”. JB-C.Gh.
Fact box
Taxă vs ajutor financiar
Dacă HCL-ul adoptat la Oradea prevedea instituirea unei taxe pe faţadele nerenovate pentru constituirea unui fond de reparaţii, legea vorbeşte de implicarea financiară a administraţiilor locale. Cine beneficiază, de cât sau în ce condiţii, stabileşte Consiliul local. Legea prevede că autorităţile locale pot asigura din bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru această destinaţie:
preluarea integrală a costului acolo unde proprietarii sunt în imposibilitatea de a suporta cheltuielile şi fac dovada că, pe membru de familie au un venit situat sub cel mediu net pe economie
cofinanţarea lucrărilor în centre istorice
Citiți principiile noastre de moderare aici!