La finele săptămânii trecute senatorul PSD Ioan Mang declara că toţi membrii comisiei privind Educaţia din Senat sunt afectaţi de declaraţiile ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta din urmă îi arătaseră cu degetul pe membrii comisiei senatoriale, pe care îi acuza că îi blochează Legea privind reforma în Educaţie în Senat – cameră decizională pentru această lege. Mang spune că ministrul e aşteptat la comisie pentru a le oferi explicaţii senatorilor.
„Dacă el continuă să facă asemenea declaraţii, noi vom refuza să mai lucrăm în prezenţa ministrului. Păi dacă noi doream să-i blocăm legea, mai stăteam 10 – 12 ore în medie pe zi pentru a redacta legea? Problema e că avem o lege proastă pe care suntem nevoiţi să o rescriem, articol cu articol! Sperăm ca în această sesiune să o finalizăm. Pedeliştii spun chiar că abia în martie va fi finalizată”, a declarat Mang, membru în comisia pentru Educaţie.
Exemple
Senatorul PSD a dat şi două exemple privind unele dispoziţii ale legii trimise de către Funeriu spre Parlament şi care, spune Mang, au trebuit obligatoriu schimbate. Astfel, spune parlamentarul, iniţial legea dispunea eliminarea titularizării, prin ocuparea posturilor în şcoli exclusiv prin concursuri organizate de către directorii şcolilor. Mang: „Am modificat, astfel încât să se organizeze concurs doar pentru acele posturi care sunt libere sau rezervate”.
De asemenea, Mang a condamnat ideea probei multidisciplinare la Bacalaureat, pentru ştiinţele exacte, în condiţiile în care în licee nu se predă vreo probă multidisciplinară. Astfel, un singur profesor nici măcar nu ar putea corecta o asemenea lucrare multidisciplinară.
„Domnul Funeriu trebuia să fie primul ministru remaniat. Educaţia e distrusă de către acesta pe zi ce trece”, e concluzia pesedistului.
Filip laudă Senatul
Prin atitudinea sa de marţi, şi senatorul PDL Petru Filip, vicepreşedinte al Senatului, arată că nu e de acord cu declaraţiile ministrului Funeriu. Chiar dacă sunt colegi de partid. Filip salută faptul că cei de la comisia senatorială „redactează şi amendează Legea Învăţământului făcând abstracţie de criteriul politic”. Conform spuselor pedelistului, dacă la Camera Deputaţilor legea a trecut pe criterii politice, la Senat primează acum criteriul profesional. „Se observă faptul că toţi membrii comisiei de la Senat provin din sistemul de învăţământ. Poate că în acest fel vom avea o lege cu adevărat bună”, a concluzionat Filip.
CĂLIN CORPAŞ
calin.corpas@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!