Noua Lege a Educatiei Naţionale s-a pus în aplicare din 9 februarie, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. O primă excepţie de la aceste prevederi este măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar, care va intra în vigoare abia din anul şcolar 2012 – 2013.
De asemenea, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial se aplică începând cu generaţia de elevi care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011 – 2012. Tot ei vor fi şi prima generaţie care va da admiterea la liceu în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.
În afară de note, se va ţine cont şi de comportament, absenţe, atitudine, dorinţa de învăţare, implicare la ore, toate semnalate în “portofoliul educaţional”. Învăţământul primar va avea o durată de cinci ani, fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregătitoare, care devine obligatorie. Învăţământul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului.
Nedumeriri
Reprezentanţii învăţământului bihorean spun că aşteaptă metodologiile pentru a vedea cum se va aplica noua Lege.
„Aşteptăm metodologiile. Nu ştim încă ce se va întâmpla cu cadrele didactice care împlinesc 65 de ani şi care, după lege, trebuie pensionaţi. Nu îmi este clar dacă vor fi pensionate în mijlocul anului universitar sau ce se va întâmpla. Mai există problema departamentelor, a funcţiilor de conducere. Vom participa la un seminar la Bran pe marginea noii Legi a Educaţiei. De asemenea, până în 9 iunie vom elabora noua Cartă a Universităţii”, a spus Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!