După ce iniţiativa trecuse deja de plenul Senatului, în octombrie 2015, ieri, deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului chiar au mărit cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi, la propunerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.
Legea iniţiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale. Concret, proiectului iniţiat de social-democratul Dragnea spune că „prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.
Bodog şi Filip – „pentru”
Potrivit Mediafax, legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă „un pumn în gură dat ziariştilor din România”. Deputatul PNL de Bihor, Ioan Cupşa este vicepreşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor. Deputatul PSD de Bihor, Ioan Roman, este membru în Comisia pentru Drepturile Omului, însă a declarat pentru JB că nu a stat până la finalul şedinţei de ieri şi, prin urmare, nu a votat.
În 7 octombrie, senatorii au votat iniţiativa lui Dragnea cu 52 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Senatorul PSD de Oradea, Florian Bodog a votat „pentru”, la fel şi ex-primarul de Oradea, senatorul PSD Petru Filip. Senatorul PNL Valeriu Boeriu figurează cu vot „împotrivă”, în timp ce votul senatorilor Ghilea (PNL), Bodea (PNL) şi Biro (UDMR) nu figurează, semn că aceştia au absentat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!