Poliția Locală Oradea anunță că patru echipaje vor ieși pe teren pentru a verifica respectarea Legii antifumat în baruri, restaurante, cluburi și alte spații publice.
„Poliția Locală a primit aceste atribuții de prevenire și combatere a fumatului în spațiile publice conform Legii 349/2002, modificată cu Legea 15/2016”, informează municipalitatea orădeană.
Unde se reclamă nerespectarea legii
Cei care surprind persoane care fumează în spațiul public pot face sesizări folosind aplicația Oradea City Report, disponibilă gratuit pentru dispozitivele mobile pe bază de Android și IOS, în urma descărcării aplicației de pe platformele PlayStore, respective AppleStore. Cetățenii sunt rugați ca, în cazul în care doresc să sesizeze cazuri de fumat în locuri interzise, să selecteze din meniul aplicației categoria <Ordine și domeniul public>.
Sesizările pot fi făcute și la telefonul Poliției Locale Oradea, 0259-408-839.
Avertismente, apoi amenzi
Polițiștii locali vor urmări dacă în spațiile respective sunt oameni care fumează, luând apoi măsuri graduale: azi, 17 martie le vor aduce la cunoștință persoanelor fizice și juridice noile reglementări în ceea ce privește fumatul, iar de mâine, 18 martie, vor aplica sancțiuni, respectiv avertismente, în primă etapă, iar apoi amenzi.
Poliția Locală va putea amenda atât fumătorul care este prins, cât și proprietarul, dacă sunt găsiți mai mulți fumători într-un local. Persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei, iar persoanele juridice aflate la prima abatere vor fi amendate cu 5.000 de lei, la a doua abatere cu 10.000 de lei și suspendarea activității pe o perioadă determinată, iar la a treia abatere cu o amendă de 15.000 de lei, precum și retragerea autorizației de funcționare și închiderea unității.
Ghidul Guvernului
Cu o zi înainte ca legea să intre în vigoare, Guvernul a emis un ghid privind implementarea Legii antifumat (legea nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun).
Locuri unde se mai poate fuma:
Spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă:
– fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise etc.;
– delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărdulețe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal;
– care au închideri laterale sau/ și acoperiș retractabile ce formează temporar pereți ori acoperiș, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperișul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioșcurile când au jaluzelele, ușile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ închise în totalitate astfel încât spațiul devine deschis;
Peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete;
Parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii;
Locuință, inclusiv orice spațiu închis în care nu se desfășoară activitate economică (nu este loc de muncă);
Alte spații unde se desfășoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfășoară activitate economică).
Citiți principiile noastre de moderare aici!