Vecinătatea micilor afaceri de la parter de bloc cu proprietarii de locuințe de la etaj e sursă sigură de tensiuni și nemulțumiri.
[eadvert]
Aliniamentele principalelor străzi și bulevarde orădene alăturarea aceasta generează situații în care arbitrajul îl pot face doar instituțiile statului, în baza legilor.
Direcția de Sănătate Publică Bihor are în mână legea cu care poate închide afacerile mici, dar o aplică cu reținere, tocmai din cauza numărului enorm de mare de unități comerciale pe care le-ar putea închide. În esență, legea prevede că orice unitate „de producție” trebuie să fie situată la cel puțin 15 metri de prima locuință.
Cu alte cuvinte, orice gogoșerie, auto-servire sau patiserie de la parter de bloc, toate pică sub incidența Ordinului Ministrului Sănătății(OMS) 119/2014.
Desigur, actul pare rupt de realitate, atâta vreme cât zeci de mii de spații comerciale, inclusiv unele de alimentație publică sau mică producție, sunt construite din start la parterul blocurilor.
Kilometri întregi de bulevarde orădene – Nufărul, Coposu, Transilvaniei sau Dacia, sunt în fix această situație.
Totuși, legiuitorul pare să fi înclinat în favoarea confortului locativ: nimănui nu îi convine să nu poată aerisi de la mirosul puternic de mâncare, să fie zgomot sau poluare.
Chiar în aceste condiții, anul trecut, în Oradea, DSP a închis o singură patiserie din Oradea, iar anul acesta altele două – în Piața București, la parterul blocurilor respectiv în Calea Aradului, a transmis DSP Bihor pentru Bihon.ro. Dispozițiile inspectorilor se referă strict la activitățile de producție, nu și la cele de desfacere, a insistat Daniela Rahotă, directoarea DSP.
La avizare
Directoarea spune că DSP Bihor nu are controale tematice pe acest OMS. Inspectorii de specialitate ajung să dispună închiderea activităților în urma reclamațiilor sau atunci când firmele vin la avizare.
„Cei care doresc să deschidă aceste spații, pregătesc o documentație și o depun la Direcția de Sănătate Publică. Ei solicită notificare/aviz. O firmă care se înființează depune documentația la noi și acea documentație e repartizată, fie pe Igiena Mediului, dacă e de mediu, pe Alimentație, pe Medicina Muncii sau pe Radiații, unde se încadrează. Noi nu controlăm în cadrul unor acțiuni tematice.
Dacă nu există o reclamație, noi nu mergem să închidem aceste unități care deja funcționează, pentru că probabil și-au pus la punct sisteme de exhaustare a mirosului, de izolare fonică să nu deranjeze, sau au găsit alte soluții. În Piața București a existat o reclamație. Am mai închis încă două, recent, unele deschise de curând, la parterul blocurilor, pe Magheru și pe calea Aradului”, a explicat Daniela Rahotă.
În plus, ea precizează că inspectorii verifică stric activitatea de producție: „pot comercializa în continuare. În privința producției, se dispune măsura închiderii acolo unde se produce disconfort, indiferent de ce fel, fonic, pulberi, praf etc”
În cazul unei alte patiserii, DSP transmite că a dispus suspendarea producției ca măsură la cererea de avizare depusă de firmă.
„Nu au fost reclamații, dar când au depus documentație pentru avizare, avizul s-a dat pe comercializare, nu pentru producție. Dacă nu au respectat această specificație a noastră, colegii s-au dus și au suspendat activitate de producție, nu pe cea de comercializare”, spune Daniela Rahotă.
Ca parte din procedură, DSP trebuie să informeze și alte instituții, precum Primăria și Direcția Sanitar-Veterinară despre măsura închiderii.
Alternativa birocratică
Sunt și firme, cele cu resurse financiare consistente, care prezintă la DSP, împreună cu dosarul de avizare a producției în vecinătatea locuințelor, și un studiu de vecinătate.
„Există firme abilitate de Institutul Național de Sănătate Publică să facă studiul de impact asupra sănătății populației. În România sunt vreo 9 firme care pot face așa ceva. Dacă studiile specialiștilor arată că nu există un disconfort sau nu există potențial factor de risc, noi luam aceste opinii în seamă”, a mai spus directoarea.
Legea zice…
Ce zice Ordinul Ministrului Sănătății 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
(1) Unităţile cu capacitate mică de producţie, comerciale şi de prestări servicii, discoteci, cluburi de noapte, care prin natura activităţii acestora pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează numai în clădiri separate.
(2) Unităţile menţionate la alin. (1) se amplasează la o distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor.
(3) Distanţa minimă specificată la alin. (2) se măsoară între faţada locuinţei şi perimetrul unităţii.
(4) Pentru unităţile menţionate la alin. (1) se asigură mijloacele adecvate de limitare a noxelor, astfel încât să se asigure încadrarea acestora în normele din standardele în vigoare, precum şi în normele specificate la art. 16 alin. (4) – (6).
(5) Se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităţilor menţionate la alin. (1) dacă prin aceasta se creează premisa apariţiei de riscuri pentru sănătatea populaţiei din zona locuită sau dacă această schimbare conduce la nerespectarea valorilor-limită pentru poluanţii emişi, respectiv compuşi chimici, fizici şi/sau biologici.
(6) Se interzice schimbarea destinaţiei funcţionale a unor zone, dacă prin aceasta se creează premisa apariţiei de riscuri pentru sănătatea populaţiei din zona locuită.
Trimite articolul
XExista 15m intre McDonalds Lacul Rosu si locuinte?
-
repede te bagi si tu in seama cu cifrele tale exacte 🙂
oricum, ce ii acolo la Mc Rogerius nu se pune
Dar între One burger și locuințe exista 15 m? Că și aia sunt tot acolo, chiar la 0m. Numai burgerii de la Mc îți stau in gât probabil.