Deputatul bihorean Adrian Miroslav Merka (UDSCR) se gândeşte şi la bunicii din zonele rurale muntoase, necolectivizate, ce nu au parte de pensii sau alt ajutor social. Aceasta chiar dacă pe vremea comuniştilor, deşi nu li s-au luat pământurile (mai degrabă păşuni), oamenii erau obligaţi să contribuie cu animale la „avuţia comună” a republicii socialiste.
Merka a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care aceşti pensionari fără pensie şi fără orice altă formă de asigurare socială ar avea parte, totuşi, de venitul minim garantat, de 450 de lei pe lună. Azi, sunt lăsaţi pe dinafară, dacă au cumva proprietăţi.
„În condițiile în care în România există foarte mulți vârstnici care trăiesc în localități necooperativizate în timpul regimului comunist și care, deși au lucrat în propria gospodărie, au fost obligați să încheie cu statul contracte de livrare, atât pentru produse animaliere (porcine, bovine, ovine), cât și pentru produse agroalimentare (ouă, fasole, fructe, etc), la prețuri modice, considerăm că este necesar să venim cu măsuri de susținere a acestei categorii.
Este absolut necesar ca aceștia să beneficieze de venitul minim garantat, deoarece ei nu au niciun venit minim de trai, iar spectrul sărăciei extreme este inevitabil în aceste condiții. Să nu uităm că aceste persoane au avut o contribuție reală și consistentă pentru stat și pentru societate prin dările obligatorii efectuate, iar acum ei se confruntă cu imposibilitatea de a avea un venit pentru un trai decent”, îşi motivează Merka demersul, arătând că iniţiativa survine unor audienţe în care i s-au semnalat acest tip de situaţii. Impactul bugetar este aproximat la 54.000.000 de lei pe an, fiind vorba de 10.000 persoane la nivel național.
„Contribuţie reală la stat”
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat exclude de la primirea acestui ajutor social persoanele care au în proprietate, închiriere, comodat sau altă formă de deținere bunuri imobile şi mobile. Este vorba despre clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești, cât și bunuri mobile – autoturisme, utilaje agricole, de prelucrare a lemnului, etc; depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei sau suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 euro pentru persoana singură sau 2.500 euro pentru familie.
Aici intră şi terenurile împădurite, astfel că, practic, legea actuală încurajează tăierile, ca un mijloc de trai pentru aceşti oameni de vârsta a treia! Modificarea legislativă propusă de Merka ar urma să scoată de sub incidenţa acestei liste în mod explicit persoanele care au atins vârsta pensionării din zonele necolectivizate şi nu beneficiază de vreo altă formă de asigurări sociale.
„În condițiile în care aceste persoane au avut o contribuție reală și consistentă pentru stat și pentru societate prin dările obligatorii efectuate, iar acum ei se confruntă cu imposibilitatea de a avea un venit pentru un trai decent, acestă modificare legislativă nu face altceva decât să le asigure un venit minim pentru o viață normală”, subliniază iniţiatorul Merka.
Citiți principiile noastre de moderare aici!