Pe parcursul legislativ al Senatului României există o propunere de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, ce conferă atribuții și puteri sporite Poliției.
Inițiativa aparține parlamentarilor PSD, Carmen Dan și Florin Iordache. Propunerea a fost declarată neconstituțională, de către CCR, dar are aviz pozitiv de la Guvern, semnat chiar de premierul Viorica Dăncilă.
PNL subliniază că „inițiativa legislativă nu are aviz din partea CSAT, obligatoriu atunci cand prin modificari se aduc schimbari in atribuțiile unor instituții din sistemul de securitate, apărare și ordine publică”.
Capul de listă PNL pentru alegerile europarlamentare, jurnalistul Rareș Bogdan, ne-a pus la dispoziție un document ce sintetizează sensul noii legi propuse de ministrul de Interne și fostul ministru de Justiție. Astfel:
„Poliția Română primeste noi atribuții pe linia terorismului, suprapunându-se cu atribuțiile SRI.
Poliția Română primeste noi atribuții pe linia neutralizării dispozitivelor radioactive, chimice sau bacteriologice, suprapunându-se cu atribuțiile MApN și ISU.
Poliția Română preia o parte din atribuțiile Serviciului de Protecție și Pază cu privire la paza demnitarilor străini în domeniul afacerilor interne și a familiilor acestora
Poliția Română poate să interzică pătrunderea într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă ar putea fi afectată
desfășurarea normală a activității organelor abilitate
Poliția Română primește dreptul să îndeplinească orice alte misiuni și orice alte îndatoriri prevăzute de lege. Ceva mai general de atât nici că se putea prevede într-o lege.
Proiectul de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române conferă puteri sporite Poliției Române și Poliției de Frontieră, deschizând calea spre abuzuri ale
polițiștilor, cu încălcarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor”.
În loc de „temeinic”, „verosimil”
Redăm din documentul transmis de Rareș Bogdan, legat de legea care schimbă organizarea și funcționarea Poliției:
„«Indiciile temeinice» au fost înlocuite, în cuprinsul proiectului, cu «motive verosimile», oferind oamenilor legii posibilitatea comiterii unor abuzuri. Va rămâne doar la aprecierea polițistului
dacă suntem tratați corect sau nu.
Cetățenii vor putea fi reținuți de polițiști până 12 ore în scopul identificării (pe când în Codul de procedură penală se specifică o durată maximă de reținere de 6 ore).
Perchezițiile corporale sunt lăsate la aprecierea polițistului.
Folosirea forței nu este clar fundamentată.
Polițiștii vor avea și vor putea întrebuința arme albe.
Polițiștii vor putea să solicite, de la persoane fizice sau juridice, orice documente vor, chiar și dacă nu au legătură cu dosarul.
Polițiștii vor putea „ocazional” să instaleze camere de luat vederi, să filmeze și să fotografieze fără mandat de la procuror și să păstreze aceste înregistrări timp de 6 luni.
Este permis control corporal, al bagajelor sau al mașinii când există „motive verosimile” că persoana are asupra sa bunuri interzise.
Poate fi folosită forța dacă persoana nu este de acord cu percheziția corporală, a autovehiculului sau a bagajelor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!