Regia poate răsufla uşurată în această privinţă, mai ales că Legislativul local i-a oferit pârghia necesară păstrării abonaţilor orădeni, prin Regulamentul de termoficare votat la sfârşitul anului trecut. Conform acestuia, proprietarul unui apartament la bloc nu îşi poate blinda parţial reţeaua în nicio situaţie. Nu se poate debranşa total decât dacă înlocuieşte sursa de căldură cu o alta, cel puţin la fel de performantă ca şi cea de la oraş.
Nu-i de mirare, în aceste condiţii, că numărul cererilor de debranşare nu a crescut cu mult faţă de anul trecut, nici măcar după ce Guvernul a anunţat că suspendă subvenţia, ceea ce înseamnă o creştere a facturii cu vreo 25%.
Din cei aproximativ 135 de solicitanţi de debranşare, doar unul a depus un dosar pentru aprobarea unui nou sistem de încălzire. Nu a primit, încă, avizul favorabil al celor de la CET pentru că este incomplet, spune Daniel Ţigan, directorul la termoficare.
Peste 130 de cereri de debranşare totală sau parţială au fost depuse, până ieri, la sediul Electrocentrale SA. Însă acestea au acum şanse zero să primească OK-ul regiei. Regulamentul de termoficare al Oradiei, votat de Consiliul Local anul trecut, în decembrie, produce acum efecte vizibile.
Comparabil cu 2010
Centralizarea cererilor de debranşare a locuinţelor înregistrate la nivelul CET-ului arată că situaţia este comparabilă cu cea de la sfârşitul verii trecute. Dacă în septembrie 2010 s-au primit 131 de cereri, acum sunt înregistrate 135, dintre care 87 se referă la debranşarea parţială. Şi asta în ciuda iminentei creşteri a preţului gigacaloriei.
În acest răstimp s-a produs o modificare semnificativă. Intarea în vigoare a regulamentului de termoficare face foarte dificilă şi costisitoare renunţarea la serviciile CET-ului. „Regulamentul interzice din start debranşările parţiale. Debranşările totale se avizează doar dacă solicitantul înlocuieşte sistemul de încălzire cu unul care lucrează la aceiaşi parametri de confort termic. Pentru acestea sunt necesare proiecte şi avize”, spune Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale SA.
Transfer termic
Justificarea oferită de acesta este că, potrivit studiilor tehnice efectuate de Proiect Bihor, „este un transfer termic între pereţii apartamentelor din blocuri, în medie de 30%”.
Că vecinii sunt sau nu de acord să li se răcească apartamentele datorită unuia care nu poate suporta factura sau nu vrea căldură, nu mai este important. De anul acesta centrul de decizie s-a mutat pe CET, iar acesta nu dă avizele prea uşor.
„Este un singur dosar depus pentru aprobarea unui sistem de termoficare, dar nu este complet. În faza în care este acum nu va primi avizul nostru”, spune directorul de termofocare. Daniel Ţigan precizează că pentru celelalte cereri, care nu sunt susţinute de dosare pentru sisteme termice alternative, şansele de avizare favorabilă sunt nule. Mai ales că în 19 septembrie încep probele hidraulice de verificare pentru pregătirea reţelelor de iarnă.
Rămân aşa
Regulamentul care îngreunează debranşarea nu are efect retroactiv. Apartamentele care au caloriferele blondate de anii trecuţi rămân aşa pentru că nu există pârghii legale pentru a-i obliga pe proprietari să se lege din nou la reţea, dar nici să plătească căldura pe care o primesc prin pereţi sau prin ţevile de termie care le traversează locuinţele.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!