Vor să retrezească interesul pentru carte în rândul tinerilor. Maratonul Lecturilor Urbane ajunge şi la Oradea. Cei care cred în puterea cărţii sau cei cărora acţiunea le stârneşte curiozitatea sunt invitaţi vineri, 30 iulie, de la ora 18:00, în Parcul Magnoliei. Lecturi Urbane este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii.
Îmblânzesc spaţiul public
Campania este iniţiată de voluntari şi face parte dintr-un demers de îmblânzire a spaţiilor publice prin crearea de poveşti.
„Lecturi Urbane a avut un sprint bun ce s-a transformat treptat într-un adevărat maraton. Astfel, am ajuns în 20 de oraşe din ţară, în unele desfăşurându-se deja a III-a sau a IV-a ediţie. La Cluj şi Târgu Mureş, de exemplu. La fiecare ediţie, împărţim în medie 200 de cărţi, şase români din 1000 vizitează site-ul oraşulciteste.ro ,iar în Bucureşti media voluntarilor prezenţi la o ediţie Lecturi Urbane este de 120 de oameni. Cifre impresionante, însă, mai presus de ele, contează ideea, povestea din spatele acestei iniţiative. Într-un prezent bombardat de anormalitate, noi ne permitem să transmitem semnale de firesc.
Transformăm actul lecturii într-unul normal indiferent de locul în care se desfăşoară: acasă,în parc sau în autobuz. Orice facem în spaţiul public este un joc de semnale, un flux continuu de mesaje de la noi – prin gesturile noastre – către ceilalţi. Dacă li se aruncă privirea potrivită, oamenii pot deveni mai buni. Aşadar, vom transmite cu fiecare ocazie un mesaj de încurajare şi susţinere a lecturii ca modalitate de dezvoltare socio-culturală”, spune Adi, iniţiatorul acţiunii.
„Promitem că ne vom distra citind, vom cunoaşte o mulţime de oameni pasionaţi şi vom împărţi bucuria lecturării unei cărţi indiferent de locaţie. Vom aduce cărţi, pe care le vom oferi în dar pasionaţilor de literatură şi vom petrece timp de o oră citind în aer liber! În plus, ne dorim ca această iniţiativă să devină o tradiţie şi să avem parte, cel puţin trimestrial, de astfel de manifestări, prin care să demonstrăm încă o dată că oamenii mai au timp de lectură”, spun organizatorii din Oradea. Nu este pentru prima dată când în Oradea se încearcă apropierea tinerilor de carte. Un grup de orădeni se întâlneşte periodic în restaurantele din oraş unde organizează schimburi de cărţi.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!