La C.N. „Octavian Goga” din Marghita s-au derulat de-a lungul anilor numeroase proiecte și campanii, printre care foarte multe legate de nutriție și de un stil de viață sănătos. În acest an, la inițiativa d-lui director Marcel Emil Sas Adăscăliții, s-a propus din nou tema nutriției, dar de această dată ea a fost adresată părinților, și nu elevilor, așa cum se obișnuise până acum.
Astfel, în cadrul școlii noastre, timp de trei zile, între 21-23 februarie, s-a derulat un proiect amplu cu tema „5 principii ale unui mod de viață sănătos”, temă propusă și prezentată de doamna Maria Zamfirache, specialist în psihologie și nutriție. La proiect au participat aproximativ 1.300 de părinți (ceea ce reprezintă 80% din totalul părinților elevilor de la colegiul nostru), alături de diriginții și învățătorii fiecărui nivel de învățământ, precum și părinții copiilor preșcolari din oraș.
Doamna psiholog, care este pentru a doua oară în școala noastră, a încercat să-i conștientizeze pp părinți despre importanța formării unui stil de viață sănătos atât în cazul lor, cât și al copiilor. Dânsa a scos în evidență faptul că pentru a putea aborda un stil de viață cât mai sănătos pe termen lung, e nevoie de 5 principii fundamentale ce trebuie respectate. Astfel, primul principiu pe care ar trebui să-l avem în vedere, deși mulți dintre noi nu o facem, este RESPIRAȚIA conștientă.
Cel de-al doilea este ALIMENTAȚIA corectă, care ar trebui împărțită în cinci mese pe zi, trei principale și două gustări, insistând în mod special pe alegerea alimentelor, conform piramidei prezentate în acest scop.
Cel de-al treilea principiu se referă la HIDRATAREA corespunzătoare, specificând și cantitatea necesară, respectiv 1 l de apă/20 kg de corp, și că în cazul hidratării este vorba doar despre apă.
Al patrulea principiu extrem de important în lumea sedentară în care trăim este MIȘCAREA, dar nu orice fel de mișcare. Este vorba despre mișcarea coordonată (dans, înot, gimnastică, bicicletă).
Ca ultim principiu, doamna nutriționist a insistat asupra importanței MASAJULUI și PERIAJULUI uscat al corpului (probabil unul dintre cele mai neglijate principii). Participarea părinților într-un număr atât de mare la acest proiect a confirmat interesul lor pentru un mod de viață sănătos și faptul că starea de bine a copiilor lor este primordială. Mulțumim doamnei psiholog nutriționist pentru că a onorat invitația domnului director și că a făcut posibilă, prin prezența dânsei, apropierea noastră, a tuturor – părinți, profesori, elevi – de o viață cât mai sănătoasă.
Prof. Simona Stoianovici
Citiți principiile noastre de moderare aici!