Considerată printre cele mai frumoase grădini botanice din România, cea de la Jibou, a fost cu siguranţă locul ideal pentru o lecţie de biologie în aer liber. Lecţiile au fost susţinute de doamnele învăţătoare Floruţ Maria, Gabriela Negruţ şi Simona Cobe.
Aproximativ 100 de elevi din clasele a II-a A, B, D au fost familiarizaţi cu diversitatea florei şi faunei din curtea Castelului Wesselényi care găzduieşte grădina botanică din Jibou. Copiii s-a familiarizat cu istoria Grădinii Botanice din Jibou care începe în 1959, cu nouă ani înainte de înființarea sa, când la Catedra de Biologie a Liceului din Jibou a venit profesorul Vasile Fati. În perioada respectivă liceul funcționa cu cantină și internat și își avea sediul în castelul medieval, fosta reședință a familiei Wesselényi.Elevii Şcolii Dacia au fost impresionaţi de arhitectura grădinii, de spaţiile largi care le-a permis să se mişte în voie, dar mai cu seamă de diversitatea de specii de plante şi animale. Grădina botanică din Jibou dispune de un bogat fond dendrologic de plante exotice.
Serele botanice adăpostesc colecții variate și valoroase de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene, plantele fiind grupate sistematic sau ecologic. Grădina mai dispune de un pavilion înalt pentru colecția de palmieri și de un acvariu pentru colecții de plante tropicale, de un sector de plante utile, de un imens sector de plante ornamentale, de ierbar și piese de muzeu. În fiecare an, specialiştii Grădinii botanice Jibou publică un catalog de seminţe care este distribuit la peste 450 de grădini botanice din întreaga lume și la diferite institute de cercetări botanice.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!