Coordonatorul Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Fiinţe Umane (ANITP), Gheorghe Ungur, și poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii (CAPC) Bihoralături de au organizat miercuri activităţi cu caracter preventiv la Şcola din Husasău de Criş. comuna Ineu.
Activităţile derulate sub sloganul «Împreună pentru siguranţă» au angrenat 150 de elevi de gimnaziu în discuţii privind siguranţa pe internet, avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual.
Racolări prin Internet
Dealtfel, comisarul șef de poliție Gheorghe Ungur a iniţiat cu elevii o dezbatere cu tema „Internetul şi traficul de persoane”.
Elevilor li s-au prezentat și alte situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi şi măsurile de prevenire pe care oricine le poate lua pentru a le evita.
„Un alt subiect abordat a fost violenţa şcolară, elevilor prezentându-li-se consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care se pot implica în activităţi de informare/prevenire pentru consolidarea siguranţei şcolară şi extraşcolare. Li s-au prezentatecâteva cazuri de victimizare, factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire a mai multe categorii de furturi: din buzunare, din clasă, din locuinţe sau din autoturisme. Elevii au vizionat și filme educativ-preventive”, a mai informat comisarul de poliție Ioana Indrieș, coordonatoarea CAPC Bihor.
Educaţia rutieră, o altă temă intens dezbătută de poliţişti, i-a angrenat pe elevi într-un joc prin care şi-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră. Câştigătorii au fost recompensaţi cu diplome şi premii.
Discuţia privind delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor a fost orientată spre pericolele pe care lumea reală le întinde tinerilor.
„Elevilor li s-au prezentat capcanele spre care vârsta adolescenţei îi poate conduce: teribilismul specific vârstei, influenţa anturajului sau grupului de prieteni etc. Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor este o prioritate a poliţiei, structurile noastre fiind implicate direct în organizarea de activităţi, campanii şi proiecte”, mai spune Ioana Indrieș.
Potrivit acesteia, delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care reclamă o atenţie deosebită fiindcă tinerii pot cădea uşor în capcana infracţionalităţii, luând în considerare caracteristicile vârstei – teribilism, dorinţa de a gusta noul, uşor impresionabili, uşor de convins, deseori cu un grad scăzut de vigilenţă. Având o capacitate redusă de a anticipa consecinţele anumitor acţiuni, copiii şi adolescenţii devin victime sigure ale infractorilor..
Concluzia este că e vital ca minorii să cunoască cât mai multe măsuri de prevenire a diferitelor tipuri de victimizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!