Profesorii Vasile Cucerescu, Ludmila Roşca şi Constantin Lazăr le-au vorbit tinerilor despre poziţia Republicii Moldova în relaţia cu Federaţia Rusă, Uniunea Europeană şi cu România. Prezentările au avut un format de 20 de minute, urmate de o sesiune de întrebări pe tema prezentată. La final, studenţii au adresat întrebări pe marginea tuturor celor trei teme abordate.
„Avem obiceiul de a face activităţi practice concrete pentru studenţi, cu invitaţi. Am profitat anul acesta de prezenţa la Oradea a trei colegi din Republica Moldova, graţie unui proiect legat de partea de predare. Este un proiect de mobilitate finanţat prin programul Erasmus Plus al Comisiei Europene. Practic, căutăm înpreumă noi aspecte legate de studiile europene şi de relaţiile internaţionale şi să facem o activitate aplicată”, a declarat prof. Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării.
Studenţii au fost captivaţi de prezentarea profesorului Vasile Cucerescu care s-a referit la o istorie a relaţiilor dintre Republica Moldova şi ţara noastră, văzută prin prisma teoriei psiho-politice aplicată la lideri – liderii pe care i-au avut cele două ţări şi cum relaţiile dintre ele au fost influenţate chiar de lideri.
Profesorul Cucerescu i-a pus în oglindă pe Mircea Snegur cu Ion Iliescu, pe Emil Constantinescu cu Petru Lucinschi, Ion Iliescu şi Traian Băsescu în raport cu Vladimir Voronin, Traian Băsescu – Voronin şi cu ceilalţi preşedinţi ai Republicii Moldova. Activităţile vor continua, săptămâna aceasta, la Facultatea de Istorie cu o serie de manifestări ştiinţifice cu invitaţi din Italia, Portugalia, Franţa, Germania etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!