Luni a fost a doua zi de Rusalii, dar și sărbătoarea Sfintei Treimi. La Oradea, cea mai veche biserică, Biserica Sfânta Treime, construită în anul 1693, are trei hramuri, iar ieri și l-a sărbătorit pe cel dintâi, care îi poartă numele (Sfânta Treime), au fost scoase spre închinare moaștele Sfântului Haralambie (făcător de minuni), iar Liturghia a fost susținută de întâi stătătorul Episcopiei orădene, prea sfințitul episcop Sofronie. El a binecuvântat altarul de vară, alăturat bisericii și, la mijlocul Liturghiei, a vorbit credincioșilor, purtându-i prin istoria creștinătății, a moralei creștin-ortodoxe, a eticii religioase, oferindu-le îndemnuri puternice de credință și unitate.
[eadvert]
Pornind de la sărbătoarea Rusaliilor sau Cincizecimea, când s-a pogorât Duhul Sfânt peste apostoli, care au fost binecuvântați și trimiși astfel în lume să propovăduiască Cuvântul lui Dumnezeu, ps. Sofronie a explicat că acest moment reprezintă întemeierea Bisericii, modul în care lucrează Duhul Sfânt și importanța slujirii preoțești. Apostolii au hirotonit episcopii, pe regiuni, care să propovăduiască mai departe Cuvântul lui Dumnezeu, iar episcopii au hirotonit preoți care să transmită în fiecare parohie, învățătura creștin-ortodoxă. “Iertarea o face Dumnezeu, iar dezlegarea vine de la Duhul Sfânt, prin slujitorii bisericii, nucleul de bază fiind credincioșii. Șirul slujirii începe de la apostoli, care și-au pus mâinile pe primii episcopi, iar aceștia pe preoți. Pentru că Mântuitorul a spus: Unde sunt doi – sau trei, acolo sunt și Eu cu ei”, a spus episcopul, care a îndemnat părinții să își aducă la biserică copiii, încă de mici, așa cum adulții de azi au fost duși la biserică de părinții lor, chiar și în comunism.
Episcopul a îndemnat la păstrarea credinței ortodoxe, subliniind că nu orice adunare se numește biserică și nu orice predică în biserică e de la Dumnezeu, din moment ce se îndeamnă la ucidere. Cu subiect și predicat, PS Sofronie a spus că ortodocșii ar trebui să fie mai uniți, dând exemplu musulmanii, care ar putea să se înmulțească în viitorul apropiat și să ia tot mai mulți creștini, dacă nu se păstrează tradiția noastră. La fel, PS a făcut trimitere la neoprotestanți, dar și la scindările din bisericile ruse și ucrainiene, declarând că cei care fac acum orori sunt fiii sau nepoții celor care au făcut orori în trecut și și-au impus cu forța regimul lor de gândire. “A sosit timpul să se pună capăt mimetismului cultural. Degeaba construiești zeci de biserici în Rusia, dacă omori mii de oameni în Ucraina”, a spus prea sfinția sa Sofronie, care a accentuat și că avem cultură elenă și slavă cât am moștenit de la înaintașii noștri, dar nu e nevoie de mai mult, nu e nevoie de mimetism, ci trebuie să ne păstrăm identitatea și tradiția. “Să ne uităm la alte popoare cât de mult luptă pentru apărarea valorilor lor cultural-religioase. Și noi trebuie să ne prețuim cultura noastră și să o ducem mai departe. Necunoașterea și ignoranța duce la rătăcire și la îndepărtarea de Dumnezeu”.
Episcopul a vorbit despre modul în care trebuie să ne comportăm când greșim sau când ni se greșește, a îndemnat oamenii să meargă la biserică duminica, dar și de sărbători (cum a fost și această minivacanță ocazionată de mare sărbătoare religioasă) și nu doar la distracțiile lumești. Învățarea catetismului, a spus ep. Sofronie, trebuie să înceapă din familie: “Copiii trebuie aduși de mici la biserică, învățați cu disciplina euharistică, cu Liturghia, aceasta e primul manual de Teologie dogmatică. E necesar să știm de ce suntem așa, cum suntem pentru că trebuie învățată tradiția apostolică”.
Discursul episcolului ortodox a avut impact asupra credincioșilor. La finalul evenimentului, prea sfinția sa Sofronie a primit, în dar de la preotul paroh Emilian Gabriel Susan o icoană cu cele trei hramuri ale celei mai vechi biserici din Oradea: Sfânta Treime.
Citiți principiile noastre de moderare aici!