Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.
Dacă în precedentul articol v-am prezentat motivele care duc la infidelitate, în cel prezent Lectorul Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeutul Sorin Nica pune la dispoziția cititorilor un test de infidelitate.
[related-post post_id=”2290289″]
Test de infidelitate
Indiferent de motivele din cauza cărora apare infidelitatea, este bine ca acest lucru să fie cunoscut. Trebuie menționat faptul că nu infidelitatea este cea care produce perturbări relației de cuplu. De fapt, sunt alte probleme care conduc la acest simptom. Infidelitatea apare astfel ca o consecință a unor disfuncționalități și ca o cauză a altor perturbări. Ea va crea durere, suferință, și neîncredere distrugând astfel cercul de comuniune ce ar trebui să fie prezent în cadrul unei relații.
Astfel, riscurile infidelității cresc cu atât mai mult cu cât perturbările relaționale sunt mai mari și cu cât problemele psihologice și psihopatologice sunt mai mari și rămân ascunse și necunoscute, iar persoana în cauză le transformă în virtuți, ca un mecanism de apărare și adaptare.
Pentru a-ți da seama dacă te afli într-o situație de infidelitate, analizează și notează cu atenție situațiile de mai jos. Situațiile vor fi analizate din perspectiva ambilor parteneri.
Cotare: Deloc = 1; Rar = 2; Deseori = 3; Aproape mereu = 4
1. În relație se simte nevoia de mai multă comunicare
2. Fie sunt exprimate prea des dovezi de iubire, fie cerute
3. Unul dintre parteneri crede că sunt probleme în cuplu
4. La unul dintre parteneri apare mai puțină tandrețe după actul sexual
5. În timpul ieșirilor apare fie sentimentul de supraveghere, fie cel de jenă sau abandon
6. Apar sentimente de gelozie sau posesivitate
7. Unul dintre parteneri așteaptă adesea după celălalt
8. Partenerul nu își respectă promisiunile sau programul stabilit
9. Unul dintre parteneri simte nevoia de a se plânge prietenilor sau familiei
10. În public apar unele ieșiri necontrolate
11. Sunt căutate stările de liniște
12. Relația este considerată a fi o posesiune
13. Sunt cerute mai multe relații sexuale sau dimpotrivă, sunt refuzate mai des
14. Unul dintre parteneri petrece mai mult timp în plan profesional sau cu îngrijirea copiilor
15. Unul dintre parteneri dorește mai mult de la relație: căsătorie, copii
16. Apar situații de egoism sau exigență crescută la unul sau altul dintre parteneri
17. Apar comportamente sau atitudini care înainte nu erau prezente
18. Unul dintre cei doi a devenit pe nesimțite mai iritabil și chiar furios
19. Sunt propuse experiențe sexuale inedite
20. Ies în evidență schimbări importante
21. Unul dintre cei doi este absent din ce în ce mai des
22. Neînțelegerile au tendința de a crește în frecvență și intensitate
23. Este petrecut mai mult timp pe telefon sub diverse pretexte (profesie, socializare etc)
24. Este căutat mai mult timp departe de celălalt (la baie, cu prietenii, la lucru, etc.)
25. Implicare cu mai multă pasiune în unele situații noi, iar altele sunt abandonate
Interpretare:
Scor între 25 și 34 de puncte.
Există o posibilitate foarte scăzută ca infidelitatea să fie prezentă mai ales dacă sunteți împreună de cel puțin patru ani. Ați reușit să gestionați bine atât focul de început al pasiunii cât și diminuarea inerentă în timp a acestuia. Nu sunt probleme în controlul impulsurilor. Problemele psihologice sau psihopatologice nu sunt prezente. Relația funcționează bine și sunteți mulțumiți de ea. Vă puteți concentra pe menținerea sau creșterea senzualității în relație.
Scor între 35 și 54 de puncte.
Șansele de a fi prezentă infidelitatea sunt foarte mici iar acestea pot crește dacă sunteți împreună de mai puțin de trei ani. Sunt momente de armonie în relație și ocazional apar nevoi de validare. Pasiunea este bine gestionată dar mai pot fi aduse îmbunătățiri. Vă înțelegeți bine și simțiți că fiecare investește egal în relație. Este nevoie de a oferi puțin mai mult celuilalt. Pot fi prezente unele mici perturbări psihologice.
Scor între 55 și 79 de puncte.
Există o posibilitate crescută, medie spre mare, ca relația să se confrunte cu o situație de infidelitate. Sunt dificultăți în gestionarea senzualității și pasiunii externe. Impulsurile pot fi interpretate ca normale și nu sunt considerate o problemă. Relația are suișuri și coborâșuri iar fiecare așteaptă ceva de la celălalt. Încă așteptați ca relația să funcționeze de la sine. Nu se va întâmpla. Trebuie neapărat să conștientizați că implicarea va menține pasiunea în relație, altfel ea va merge în afara relației. Pot fi prezente și situații psihologice în cazul ambilor parteneri. Neapărat consultați un specialist sau începeți să comunicați mai deschis și mai profund altfel în relație veți descoperi o a treia persoană. Sunt șanse mari ca aceasta deja să fie prezentă
Scor între 80 și 100 de puncte.
Pericolul este iminent în relație. Poate fi deja o certitudine că există o a treia persoană, poate chiar o a patra. Adică ambii parteneri sunt orientați către altcineva. Poate fi o situație tipică de neglijare și sufocare: unul se simte singur iar celălalt se simte prins, constrâns, sufocat. Este clar că relația nu mai aduce satisfacție. Unul dorește să evadeze iar celălalt suferă și nu știe ce se întâmplă. Timpul petrecut împreună prezintă mai mult certuri și divergențe decât iubire și înțelegere. Relația este foarte precară iar așteptările ambilor parteneri, unul de la celălalt, sunt foarte mari. Sunt prezente probleme psihologice dar sunt șanse mari ca și cele psihopatologice să fie prezente. Luați foarte în serios tot ceea ce se întâmplă. În această situație este extrem de importantă apelarea la un specialist înainte ca lucrurile să scape total de sub control.
În situația obținerii unui scor crescut este foarte important să nu îți acuzi sau învinovățești partenerul și să nu te acuzi sau să te învinovățești nici pe tine. Poate apărea tentația de a-l acuza pe celălalt de lipsă de iubire sau rea credință în relație. Adevărul este de fapt că nu a reușit situația de control a impulsului.
Fiecare a așteptat de la celălalt sau a considerat că acest control va veni de la sine. Impulsul și instinctul sunt inerente speciei umane. Avem pasiune și dorință aproape față de oricine în unele momente. Cu cât lucrurile devin mai sensibile în relație, cu atât mai mult instinctele pot ieși la suprafață.
Controlul și gestionarea acestora, analiza și reechilibrarea relației, ne fac să fim responsabili și adaptați momentului. Astfel putem respecta partenerul și îi putem oferi sentimentul de validare, siguranță, încredere și confort psihologic. Este important să ne cunoaștem limitele pentru a le putea controla. Adevăratul vinovat nu ești nici tu, nici celălalt, nici lipsa iubirii, nici reaua credință, ci dinamica internă a fiecăruia dintre noi. Această dinamică creează dinamica relației. Relația poate astfel crește sau poate diminua.
Adevăratul vinovat este situat la granița dintre cei doi parteneri. Felul în care cei doi înțeleg că este necesar să lucreze foarte mult la propria persoană pentru ca relația să funcționeze și să crească. A aștepta de la celălalt în relație, va conduce inevitabil la ruptură. Dezechilibrul care apare invitabil în orice cuplu, între a fuziona cu celălalt și a fi autonom este adevărata cauză a infidelității.
[related-post post_id=”2280529″]
Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica
Citiți principiile noastre de moderare aici!