Este important în viață să ajungem la un moment în care să conștientizăm consecințele propriilor noastre acțiuni. Oamenii au sentimentul că sunt liberi si acționează independent dar din păcate acest lucru este o iluzie. Oamenii cad prada propriilor impulsuri. Aceasta nu este nici libertate nici independență. Aceste impulsuri reprezintă fie instinctele noastre, fie traumele noastre, fie educatia noastră. O persoană liberă si independenta este aceea care Este conștientă în mod real de consecințele propriilor acțiuni si decide sa faca ceea ce este bine și nu ceea ce este placut si convenabil pentru ea. Decide sa nu aleaga calea simpla si confortabilă ci calea principiului si a valorilor.
[eadvert]
Astfel acea persoană devine o persoană da caracter, cu principii, o persoană actualizată, care si-a depășit condiția instinctuala, a traumelor si a educației precare. Este o persoană liberă si eliberată de sub tutela acestor demoni inferiori. Libertatea, eliberarea și independența înseamnă caracter, principii si valori. Înseamnă desprinderea de dorințe, comoditate si confort. Nu este ușor, dar probabil ca me rita incercat. Iată așadar care sunt primele 15 virtuți (dintr-un total de 30) pe care comunitatea științifică le-a certificat ca fiind elementele componente ale echilibrului și dezvoltării umane reale: Un om de caracter, autoactualizat și conștient de sine:
1. Nu duce o viață fragmentată, împrăștiata
2. A atins întregimea interioară
3. Este calm, așezat și înrădăcinat
4. Nu este deviat de la curs de niște furtuni
5. Nu se prăbușește sub povara greutăților
6. Mintea lui este constantă iar inima îi este de încredere
7. Virtuțile sale nu sunt virtuțile tinereții ci ale maturității, ale celui care a învățat din bucurie și durere
8. Găsește puterea de a nu se lăsa dominat și iritat de nesatisfacerea nevoilor naturale: hrană, somn, sex
9. De multe ori trece neobservat pentru că, deși pare bun și vesel, este totodată rezervat
10. Posedă virtuțile discrete ale celor înclinați să fie folositori, dar nu are nevoie să dovedească nimic lumii: umilință, cumpătare, reticență, temperanta, respect si autodisciplina blândă
11. Răspunde cu blândețe cand este aspru incercat
12. Este tăcut când este acuzat pe nedrept
13. Este demn cand alții încearcă să îl umilească
14. Este cumpătat când ceilalți încearcă să îl provoace
15. Duce lucrurile la bun sfârșit
Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica
Citiți principiile noastre de moderare aici!