O echipă de dascăli implicați, care înțeleg că elevii sunt sufletul școlii. Un tandem performant la cârma școlilor: Bucur Potre – Ileana Ianc. Un primar care știe că educația e cea mai puternică armă pentru o comunitate. Un lider de partid care susține și apreciază un primar determinat. Acestea par a fi ingredientele unui exemplu de succes, cel al investițiilor realizate în școlile din comuna Sînmartin.
Educația școlară la standarde cât mai înalte reprezintă o preocupare centrală a administrației comunei Sînmartin. Infrastructura școlară la nivelul comunei se afla în urmă cu doi ani într-o stare deplorabilă: toalete în curte, mucegai până în tavan, pereți căzuți. Administrația publică locală, dorind să ridice nivelul condițiilor de educație în unitățile de învățământ, a apelat la surse de finanțare guvernamentale, accesând fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Totul pentru a le asigura elevilor și cadrelor didactice un mediu cât mai bun în vederea desfășurării activității.
Un rol determinant în atragerea fondurilor l-a avut vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, așa cum a subliniat cu fiecare prilej primarul de Sînmartin, Cristian Laza. Zâmbind, primarul Laza și-a amintit că atunci când a fost nevoie de sprijinul său, Ioan Mang a aterizat la Constanța, pentru a putea ajunge la ușile ministerelor din București. Șeful CJ susține însă că toate realizările din comună se datorează curajului primarului Laza de a demara lucrări de reabilitare la nouă școli, în toată comuna.
„Meritul acestor investiții este al primarului, care a știut să ceară, care e aproape de oameni și face proiecte pentru oameni: sprijină școala, biserica, reabilitează drumuri, și care acum se preocupă și de introducerea gazului în comună. Un primar care face proiecte pentru oameni, nu face proiecte – ca alții – numai așa, că a visat el noaptea, că vrea el, chiar dacă acele proiecte deranjează pe toată lumea. Este adevărat că degeaba ar vrea primarul, dacă nu ar fi și profesorii, care să dea noblețe școlilor… Vă spun sincer că, după ce am văzut ceea ce s-a realizat aici, mi-aș aduce nepoții la Sînmartin la grădiniță, dacă nu ar trebui să facem naveta… Eu cred că aveți cel mai destoinic primar din Bihor, dacă ne raportăm la investițiile pe cap de locuitor, adică peste 15 milioane de euro, fonduri europene. Și cred că faptul că nu v-ați unit cu Oradea a fost unul favorabil pentru dezvoltarea comunei. Deveneați un cartier al Oradiei, așa cum e Episcopia, care încă nu are drumuri asfaltate”, a spus vicepreșdintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.
La rândul său, inspectorul școlar general Alin Iuhas Novac a privit cu încântare condițiile în care începe noul an școlar la Sînmartin, anunțând totodată, împreună cu vicepreședintele Mang, că în urma unor „discuții avansate cu Bruxelles-ul, Sînmartinul ar putea avea piste de biciclete care să lege comuna de Oradea”, dar și „clase de învățământ dual în domeniul turismului, al serviciilor”.
Investiții în școli
– „Modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit «Prietenii Copilăriei» Sînmartin”, în valoare de 217.162,00 lei.
Lucrări de investiție:
– modernizarea a 5 săli de grupă;
– renovarea a 2 grupuri sanitare (instalațiile electrice și sanitare);
– renovarea sălii de mese;
– modernizarea bucătariei;
– înființarea unui izolator;
– reabilitarea fațadei.
– „Extindere, reparații și anvelopare la Școala Gimnazială «Floare de Lotus» Sînmartin, în valoare de 542.442,26 lei.
-„Extindere, modernizare și anvelopare la Școala Gimnazială 1 Mai – Haieu”, în valoare de 285.568,87 lei.
Lucrări:
– mutarea grupurilor sanitare în interiorul clădirii;
-anveloparea clădirii;
– refacerea instalației termice și sanitare;
– renovarea sălilor de clasă;
– renovarea coridorului.
„Extindere, reparații și anvelopare la Școala Primară «Nufărul» Rontău și la Grădinița cu Program Normal «Paradisul prichindeilor» Rontău 2”, în valoare de 519.889,35 lei.
Lucrări:
– reabilitarea a două săli de grupă;
– reabilitarea grupurilor sanitare;
– refacerea instalațiilor electrice;
– refacerea instalațiilor termice;
– schimbarea tuturor ferestrelor;
– înființarea a patru noi săli de clasă pentru școlari;
– înființarea unor noi grupuri sanitare;
– reabilitarea termică a întregii clădiri;
– amenajarea curții interioare.
– „Modernizare și anvelopare la Grădinița cu Program Prelungit «Căsuța Poveștilor»”, în valoare de 266.227,84 lei.
Lucrări:
– izolarea termică a clădirii;
– refacerea in totalitate a acoperișului;
– modernizarea a două săli de grupă;
– modernizarea bucătăriei;
– modernizarea grupului sanitar;
– refacerea instalațiilor termice.
– „Modernizare și anvelopare la Grădinița cu Program Prelungit «Degețica» Cihei”, în valoare de 302.874,58 lei.
Lucrări:
– anveloparea clădirii;
– refacerea instalațiilor sanitare;
– extinderea și înființarea a noi grupuri sanitare;
– amenajarea coridorului și a sălilor de grupă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!