Un cuplu de lebede din lunca urbană a Crișului, în zona pasarelei pietonale, sunt o atracție care adună tot mai mulți orădeni în zonă. Păsările plutesc pe apă și se plimbă nestingherite pe malul Crișului Repede, iar trecătorii le pot admira și fotografia. Pentru că sunt erbivoare, păsările nu ar trebui să fie hrănite.
[eadvert]
Lebedele sunt păsări frumoase și elegante, prezente în multe țări din întreaga lume, inclusiv în țările nordice. Recent, au apărut rapoarte despre apariția lebedelor din țările nordice, în România.
Fidelitate
Lebedele sunt cunoscute pentru comportamentul lor monogam, fidelitatea și pentru formarea de perechi pe termen lung.
Pot fi găsite în multe habitate, inclusiv în lacuri, râuri și mlaștini. De asemenea, sunt cunoscute pentru zborul lor spectaculos și pentru cântecul lor deosebit.
În țările nordice, lebedele sunt considerate simboluri ale naturii și sunt protejate prin lege. În Suedia, de exemplu, lebedele sunt protejate prin legislație, din 1902 și sunt considerate proprietatea statului. Acest lucru înseamnă că uciderea, vânzarea sau achiziționarea acestor păsări este interzisă.
În ciuda protecției, lebedele nordice sunt supuse unor amenințări. Poluarea, vânătoarea și distrugerea habitatelor lor naturale au dus la scăderea populațiilor de lebede în multe părți ale lumii. De aceea, este important ca aceste păsări să fie protejate și respectate. Revenind la rapoartele privind apariția lebedelor nordice în România, este posibil ca acestea să fie atrase de resursele alimentare abundente și de condițiile favorabile din această țară. De asemenea, este posibil ca schimbările climatice să fi influențat migrarea acestor păsări.
În orice caz, apariția lebedelor nordice în România reprezintă o oportunitate de a admira frumusețea naturală a acestor păsări și de a înțelege importanța protejării lor.
Valentin Todor/ONG-ul Terra Gloria
Trimite articolul
XAre grija PMO. Dupa ce se va finaliza indepartarea oricarei urme de vegetatie de pe malurile Crisului Repede, nu vor mai avea unde cuibari, si nu vor mai veni, deci va disparea riscul de a fi hranite cu pufuleti. O sa se aseze in afara limitelor administrative ale UAT Bihor, deci in aval. La fel, vidrele. Au sa ramana pescarusii, .ca aia sunt mult mai versatili
-
vezi doar ca aici e Pasztor sef de ocol. ABA Crisuri vrea sa transforme raul intr-un canal ca vezi doamne se colmateaza. In timp ce Pasztor viseaza asta, adjunctul pesedist fura nisip si pietris din albie, cu rabele ABA, iar banii raman la el. Incercati sa faceti o ancheta si acolo mai bihonilor
-
Asa si trebuie, nu suntem in jungla. Nu au ce cauta animalele, postacii, USR si PSD in oras.
Ne scapa Bolojan de ele, asa cum a rezolvat cu cainii. Urmeaza pisicile si porumbeii. Vrem dezvoltare
Nu ar trebui hrănite? Oare cat de greu ar fi sa fie amplasate niste panouri de informare în zona de promenadă de pe malul Crișului?
Nu pățesc nimic ce aveți impresia ca mănâncă lebedele doar viermișori și pești nu au nimic nici de la pâine nici de la pufuleti e mălai și grâu nimic contra indicat lor