În urma Adunării Generale organizate, în weekend, la Universitatea din Oradea, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a adoptat o declaraţie postată şi pe site-ul www.anosr.ro cu titlul „Organizațiile studențești îi cer Ministrului Mihnea Costoiu să își respecte promisiunile!”
Astfel, reprezentanţii studenţilor cer ministrului delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu cât şi Guvernului „să ia măsuri pentru ca studenţii să nu mai fie nevoiţi să abandoneze studiile universitare”.
Analizând datele a 20 de universităţi de stat, ANOSR a constatat că rata abandonului pentru promoţia 2013 a fost de aproape 40% la ciclul de licenţă.
Burse sociale mici
„Măsurile luate de Stat şi de universităţi pentru a diminua fenomenul sunt uneori la limita penibilului. Bursa socială are o valoare medie de aproape trei ori mai mică decât necesarul. Iar universităţile respondente au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8.000 de studenţi”, arată ANOSR.
„Pe măsură ce investigăm măsurile pe care Statul le ia pentru reducerea abandonului şcolar, inclusiv pentru accesibilitatea învăţământului pentru cei săraci, născuţi în mediul rural sau având dizabilităţi, dar şi pentru creşterea relevanţei studiilor şi asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate şi de acolo la locul de muncă, ne îngrozim. Ceva trebuie să se schimbe, dar repede!”, declară Cristi Popescu, vicepreşedinte educaţional ANOSR.
După protestele studenţeşti din toamnă, ministrul Costoiu a promis creşterea subvenţiei cămine – cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale şi propunerea de soluţii pentru creşterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care să facă centrele de consiliere şi orientare în carieră funcţionale şi adoptarea unui plan financiar multianual pentru educaţie, elaborat de Ministerele Educaţiei dar şi Finanţelor.
ANOSR apreciază că, dintre promisiuni, s-a înfăptuit doar creşterea subvenţiei cămine – cantine, dar şi aceea cu 10% faţă de solicitarea de 30%.
„Ministrul Costoiu a făcut o serie de promisiuni în timpul protestelor. Doar una a fost realizată efectiv. În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei Naţionale a început să facă studii cerute de noi fără să ne dea acces la rezultate şi avem şi alte semnale neplăcute referitoare la raportarea MEN faţă de noi”, reproşează Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.
Revendicarea principală a studenţilor rămâne alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.
„Luptăm în continuare pentru 6% din PIB pentru educaţie. Nu suntem absurzi şi înţelegem că o creştere majoră a bugetului va putea avea loc doar prin legea bugetului pentru 2015. Am cerut însă planul financiar multianual pentru a ne asigura că intenţiile Guvernului sunt de respectare a asumărilor politice făcute de partidele de la guvernare dar şi din opoziţie, dar nerespectate până acum de nimeni, urmând ca în a doua parte a anului să discutăm despre procentul din PIB pentru educaţie din 2015. Vrem ca în perioada următoare să se realizeze cel puţin măsurile promise în toamna anului 2013. Banii necesari pot fi alocaţi cu uşurinţă prin rectificare bugetară, iar actele normative ce trebuie adoptate ţin strict de Ministerul Educaţiei şi de Guvern. Dacă nu ni se respectă aceste cerinţe, vom constata evidentul – că ministrul Mihnea Costoiu este rău intenţionat şi nu vrea un sistem de educaţie mai bun şi mai echitabil”, conchide Mihai Dragoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!