Sutele de reclamaţiile şi petiţii privind fiscalitatea drastică la care a recurs Primăria au, finalmente, ecou. Până şi primarul Oradiei lasă să se înţeleagă că legalitatea e şubredă la recenta Hotărâre de Consiliul Local, prin care se impozitează şi parcelele agricole intravilane ca „teren construibil”, în suprafaţă minimă de 850 mp. „Se inventariază situaţia şi contestaţiile oamenilor, lucrându-se la o soluţie legală şi per ansamblu”, ne-a confirmat joi Ilie Bolojan.
Edilul-şef a acceptat să-şi nuanţeze poziţia în raport cu o declaraţie recentă de-a sa, publicată de un săptămânal bihorean, imediat după ce orădenii reacţionaseră faţă de înzecirea impozitelor. „Nu văd de ce s-ar revolta cineva. Nu ştiam că municipiul este un mare producător agricol”, retoriza atunci Bolojan.
Acum însă, prim-gospodarul Oradiei admite că sunt şi contestaţii îndreptăţite.
Prefectura şi Primăria au ajuns la concluzia că se cere ca Hotărârea de Consiliu Local contestată de cetăţeni să fie revizuită, în şedinţa din această lună. Între timp, Primăria va verifica situaţia reală din teren, ne-a transmis joi directorul Cancelariei prefectului, Claudia Timofte.
Încadrând mai multe terenuri din intravilanul Oradiei într-o categorie originală, botezată „teren construibil”, Primăria a crescut exponenţial impozitul pentru aceşti proprietari. E vorba despre o mărire ce a variat de la triplarea impozitului până o creştere de 50 de ori (!), pentru anumite suprafeţe.
Iniţiativa municipalităţii a stârnit un val de proteste, sute de reclamaţii şi petiţii, depuse la Primărie, dar şi la Prefectura Bihor. Urmare a nemulţumirii generale, săptămâna aceasta au avut loc întâlniri între reprezentanţii Primăriei şi cei ai Prefecturii. Ieri, primarul Ilie Bolojan şi prefectul Claudiu Pop au discutat pe această problemă.
Încâlceală cu terenuri
Bolojan a admis că sunt şi reclamaţii ce par a fi îndreptăţite. Iată ce ne-a declarat primarul, ieri: „Potrivit declaraţiilor depuse de contribuabili, 56% din intravilanul Oradiei ar fi arabil. Evident, e un procent exagerat. Aceasta fiindcă unii proprietari de case pe deal, care au curţi impresionante, cu gazon, alei, piscine şi tufe de flori, îşi declară curţile ca teren arabil, pentru care impozitul e de zece ori mai mic. Această situaţie trebuia corectată. Pe de altă parte, sunt şi situaţii obiective, care trebuie analizate în parte. Am primit circa 200 de contestaţii. Care sunt juste vor fi exceptate de la impozitarea ca şi terenuri construibile”.
Şefa Cancelariei prefectului Claudia Timofte, ne-a declarat, tot joi, că s-a convenit ca Hotărârea de Consiliu ce stabileşte impozitul pe „terenurile construibile” să fie revizuită de municipalitate, în cursul acestei luni. Până atunci, inspectorii Primăriei vor face verificări la faţa locului, pentru a corela declaraţiile contribuabililor cu situaţia reală din teren.
Baza legală a categoriei „teren construibil”, găsită de Primăria Oradea ca justificare pentru a majora exponenţial impozitul pe teren, este una controversată. În şedinţa Consiliului Local, reprezentanţii UDMR au susţinut că nu există o bază legală pentru această categorie „construibilă”…
Impozite pe terenuri, inzecite, la Oradea
De la un „chiabur” catre unii „tovarasi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!