Caută o viață mai bună, un loc de muncă ce le dă șansa respectului de sine sau doresc să arate lumii un talent pe care îl știu doar oamenii locului. Oricare ar fi motivul pentru care ei, românii din străinătate, aleg să trăiască departe, oricare ar fi drumul pe care îl aleg sau succesul pe care au reușit să îl obțină, un lucru îi unește: dorul de ţară. Oricât de mare succes ar avea peste hotare, aceştia se întorc acasă pentru a împărtăşi şi celor dintre care au plecat ceea ce au realizat. O poveste de succes a unor români care nu au uitat de unde au plecat este a orădenilor Andrada Brisc şi Florin Constantin Paşcu care au deschis o şcoală de muzică în Londra.
Andrada spune că ideea cu şcoala i-a venit încă de pe vremea când era în România, dar atunci se gândea la o grădiniţă muzicală. „O dată cu plecarea la Londra, totul s-a schimbat în viaţa mea, dar ideea de a avea ceva al meu a rămas undeva ascunsă. După absolvirea masteratului la Academia Regală de Muzică din Londra, am început să predau, dar totul mergea foarte încet, pentru că eram străină într-o lume plină de profesori de pian. Atunci a renăscut ideea unei şcoli. Am propus ideea mea unor colegi români pe care îi cunoşteam şi aşa s-a născut AB MUSIC DREAMS”, spune Andrada Brisc.
Astfel, la cârma şcolii sunt doi orădeni, Andrada Brisc şi Florin Constantin Paşcu, de asemenea absolvent al unei instituţii universitare din Marea Britanie, Drumtech din Londra, celebra instituţie în predarea tobelor.
Deschidere
Şcoala s-a deschis în ianuarie 2012 şi în luna iunie a avut loc primul concert, concertul oficial de deschidere al şcolii, unde toţi elevii, copii şi adulţi au prezentat în faţa publicului ceea ce au învăţat de-a lungul semestrului.
Cursurile care pot fi urmate la şcoala de muzică a românilor sunt extrem de variate: pian, canto clasic, canto muzică modernă, chitară clasică, chitară muzică modernă, vioară, tobe, percuţie latino, teorie muzicală, cor pentru copii, cor pentru adulţi, yoga pentru muzicieni cu exerciţii de respiraţie, relaxare şi stăpânire a emoţiilor pe scenă.
„Şcoala noastră îşi propune să pregătească muzical oameni care sunt pasionaţi de muzică şi fac aceste cursuri pe lângă munca lor de zi cu zi, dar şi tineri care doresc să facă din muzică o profesie. De aceea, am introdus cursul de pregătire pentru scenă, unde elevii şcolii noastre au ocazia de a cânta în faţa colegilor şi prietenilor şi de a-şi roda emoţiile înainte de concertul propriu-zis”, a punctat orădeanca.
Majoritatea colaboratorilor şcolii AB MUSIC DREAMS sunt profesori din Oradea.
„Datorită faptului că majoritatea suntem români, ne-am dorit ca şi românii de aici să poată avea parte de educaţie muzicală în limba lor, aşa că există şi opţiunea de ore în limba română pentru comunitatea românească din Londra. Elevii noştri însă sunt de multe naţionalităţi şi vârste, de la 4 la 75 de ani”, spune Andrada Brisc.
AB MUSIC DREAM a intrat în colaborare cu Ambasada Română din Londra, fiind reprezentată cu un scurt program de colinde la Serbarea Pomului de Crăciun.
Carieră
Pe lângă activitatea didactică, artiştii orădeni îşi continuă şi cariera artistică, astfel încât organizează şi cântă la concerte atât în Londra, cât şi acasă. Cei doi artişti tocmai au lansat un album de colinde româneşti, în 19 decembrie, la Casa Tineretului din Oradea.
Şi în viitor, Andrada Brisc şi Florin Constantin Paşcu vor să continue să promoveze cultura românească în străinătate. În acest sens, cei doi artişti, împreună cu Simona Bedea Furdui vor susţine un concert de romanţe româneşti şi canţonete napoletane în Londra, pe data de 16 ianuarie.
„De asemenea, avem în plan organizarea unei tabere muzicale la Oradea, cu un grup de londonezi în vara acestui an”, a concluzionat Andrada Brisc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!