După includerea în programul naţional care a permis investigarea gratuită a peste 1000 de persoane pe an, acum ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a lărgit criteriile pe baza cărora oamenii cu suspiciuni tumorale pot fi investigaţi tomografic cu emisie de pozitroni.
Solicitări multe
Centrul de examinări de la Oradea, situat pe Bdul Magheru a primit la începutul anului finanţare de la minister, în România mai existând doar un singur astfel de punct medical, la Bucureşti.
Dat fiind faptul că în zona de vest a ţări numărul cazurilor oncologice este cel mai mare din ţară şi solicitările la investigaţii au fost mari. La centrul de la Oradea au fost examinaţi 1500 de oameni, 120 dintre ei fiind investigaţi gratuit, prin finanţare de la minister. Majoritatea oamenilor au venit pentru a verifica dacă au melanom malign sau cancer mamar. Însă multe persoane nu au primit aprobare pentru examinare gratuită fiindcă indicaţiile erau restrânse. Recent, prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, un număr şi mai mare de oameni vor putea beneficia de câte o investigaţie care poate să le salveze viaţa, prin diagnosticare şi tratament ulterioare corecte.
Mai multe indicaţii
Astfel că lista extinsă cu indicaţii decontate prin CNAS conţine investigaţii pentru nodul pulmonar (cu dimensiuni de peste 1 cm), carcinom pulmonar cu celule „non-small”, carcinom pulmonar cu celule „small” (SCLC), cancerul colono-rectal, neoplazii ale capului şi gâtului, limfoame Hodgkin şi non Hodgkin, limfoame agresive răspândite în celulele sistemului imunitar, melanom malign, neoplasm esofagian, neoplasm gastric, de pancreas, de ovar, neoplasm uterin, de sân. Examinările se recomandă pentru controlul tiroidei (identificarea recidivelor la pacienţii cu nivel ridicat de tireoglobulină şi I 131 negativ), pentru tumori ale celulelor germinale, osteo-sarcom, sarcom Ewing, tumori de părţi moi, gist, tumori neuroendocrine.
La copii, examinările sunt indicate în caz de limfoame, sarcoame şi tumori de părţi moi, neuroblastom, localizarea carcinoamelor oculte la pacienţii cu metastază.
Acte importante pentru investigaţii
Persoanele care primesc de la medicii curanţi oncologi recomandare pentru investigaţia delicată cu computer tomograf şi emisie de pozitroni au nevoie de un dosar special, pentru ca să le fie aprobată investigaţia gratuită.
Solicitantul trebuie să aibă în primul rând referatul de justificare completat de medicul curant oncolog şi avizat de coordonatorul de program de la nivelul judeţului respectiv sau din centrul universitar, după caz. Actele ce mai trebuie ataşate la dosar sunt: copia actului de identitate, consimţământul pacientului /părintelui/tutorelui, documente medicale care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii precum şi rezultatul examinării anterioare (rezultat histopatologic, rezultat CT sau RMN recent (efectuat în ultima lună), rezultat PET-CT anterior dacă este cazul, eventual bilet de ieşire din spital/epicriză, adeverinţă de asigurat CAS pentru angajaţi sau copie a cuponului de pensie pentru pensionari.
Dosarul se depune la CAS Bihor (pe Şoseaua Borşului), inspectorii de aici trimiţând dosarele la Bucureşti în prima săptămână a fiecărei luni. Decizia de aprobare sau respingere se trimite solicitantului prin fax sau email şi, în original, la CASBihor.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!