Reprezentanții FSLI s-au întâlnit luni (28 august) cu premierul Mihai Tudose și miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și cel al Cercetării și Inovării. Printre temele abordate s-au numărat necesitatea elaborării unei noi Legi a educației, despre programele școlare învechite, despre subfinanțarea sistemului și despre salarizarea angajaților.
Promisiunui salariale
Cu toate că sindicaliștii au sperat la creșteri salariale de 50% în sistemul de educație, aceștia vor trebui să se mulțumescă cu 20 – 25% și asta de la anul. „E adevărat am discutat și despre creșterile salariale. Ni s-a promis că abia din martie 2018 și nu din ianuarie așa cu spun unii, avem speranța de a se aplica creșterile salariale reale promise. Până atunci sperăm să obținem banii din procesele câștigate. Avem de recuperat în jur de 714 milioane (730 de milioane de lei pentru învățământul preuniversitar și 84 de milioane de lei pentru învățământul superior)”, a declarat Ioan Țenț, prim vicepreședintelui FSLI pentru Jurnalul Bihorean și Bihon.ro.
Sindicaliștii sunt porniți și spun că în cazul în care nu vor primi banii din procesele câștigate ar putea apărea acțiuni sindicale. Pentru a-i mai potoli pe sindicaliști premierul ar fi promis că va încerca să rezolve această problemă, iar angajații din învățământ să-și primească banii pe care i-au câștigat în instanță.
Prim vicepreședintele FSLI a mai precizat că „deși se vorbește de o creștere de 20-25%, aceasta va fi doar pe hârtie, de fapt angajații din educație ar urma să meargă acasă cu circa 3-4% mai mult față de salariul avut anterior și asta datorită modificărilor aduse legislației fiscale”. Un exemplu în acest sens este dat de faptul că un profesor debutant cu un salariu net în jur de 1.440 de lei, din ianuarie 2018 ar urma să-i crească salariul brut cu 25%, însă de fapt venitul său net va creşte real cu 3,8%, după plata tuturor contribuţiilor la stat. Asta ar însemna 55 de lei în plus la salariu. Aproximativ același mod de clacul se va palica și la un un profesor care are peste 40 de ani de vechime în muncă. Astfel, la un venit net al acestuia de 2.770 lei, se va adăuga o creștere de 117 de lei (4,2%) începând cu luna ianuarie a anului viitor.
Creșterile semnificative ar urma să vină abia din luna martie 2018, când ar urma să se aplice următoarea majorare, cea de 20% pe salariul net. În consecință, un profesor debutant ar urma să câștige cu 24% mai mult, ajungând la 1.795 lei. În ce privește profesorii cu vechime mai mare de 40 de ani în muncă, aceștia ar urma să aibă un salariu de 3.465 lei net (cu 25% mai mult).
Banii direct la școli
FSLI vor ca școlile să primească finanțare direct de la Ministerul Finanțelor, prin administrațiile fiscale din fiecare județ. „Referitor la acest aspect considerăm că e și normal ca banii să ajungă direct la școli, ocolind adiministațiile locale. Școlile ar urma să devină ordonator terțiar de credite. Prin acest lucru se scurtează circulația banilor, aceștia ajungând mult mai repede la unitățile de învățământ, creând astfel o mai mare eficientizare a activității acestora”, a spus Ioan Țenț.
Un alt aspect pe care sindicaliștii l-au discutat cu reprezentanții Guvernului a fost cel de renuntare la costul standard per elev, având în vedere faptul că salariile din educație sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifică.
Liderii FSLI speră că în perioada următoare să înceapă discuțiile la noua Lege a educației, care ar urma să se aplice din 1 septembrie 2018. Deasemenea se dorește și revizuirea programelor școlare, temă de casă dată Ministerului Educației.
Conform conducerii FSLI, concluziile întâlnirii vor fi transmise membrilor de sindicat din toată țara, urmând ca ulterior să se decidă strategia din perioada următoare. Se pare că discuțiile nu au fost pe placul sindicaliștilor având în vedere că aceștia anuță existența riscului declanșării de acțiuni sindicale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!