Valeriu Deaconescu (Taifas): „Berea şi vinul nu sunt accizate, fiind considerate aliment. Dacă un client comandă un cocktail Brizard după ora 24:00, îl servesc sau nu?”
Viceprimarul Biro Rozalia: „Nu mai departe decât în Debrecen, după ora 22:00 nu se serveşte în localuri nicio băutură care conţine alcool, indiferent cât de puţin”.
V. Deaconescu: „Pentru autorizaţia de funcţionare am avut nevoie de declaraţii notariale ale vecinilor privind acordul lor iar o hotărâre de Consiliul Local nu poate desfiinţa declaraţiile notariale. Oricum, fiindcă mulţi nu-şi vor mai permite să consume în localuri, zgomotul se va transfera la petrecerile de bloc după miezul nopţii. Iar cei care vor consuma alcool până la ora 23:00 vor murdări sau vandaliza în aceiaşi măsură.
Lucian Zisu (Ordinul Arhitecţilor), ex-consilier al primarului Bolojan: „Degeaba există înţelegeri notariale cu unii vecini căci poluarea sonoră e mai vastă şi afectează mai mulţi orădeni care poate vor să se odihnească. Nu ne putem raporta doar la un aranjament local în jurul unităţilor de vânzare nocturnă a alcoolului. Mai ales că planurile de dezvoltare a oraşului prevăd extinderea restaurantelor şi teraselor, de pildă pe viitorul pietonal al străzii Vasile Alecsandri. În incinta Pasajului Vulturul Negru situaţia e bună dar în jurul lui se crează mult deranj. Punctul de vedere al arhitecţilor este că taxa specială e binevenită”.
Lucian Chipe (Velvet Cafe): „Plătesc chirie şi salarii iar o suprataxă îmi pune în pericol investiţia în amenajarea localului. Ce câştig aduce oraşului faptul că cei pe care i-am servit până la ora 23:00 merg apoi să facă scandal în altă parte? Şi ce fac dacă la ora 23:00 mai am clienţi care servesc dintr-o comandă anterioară, le iau sticla şi îi dau afară? Şi cum o să ştim că nu vor fi localuri de noapte „scutite” de taxă sau sărite la controale?
Bolojan: „Managementul localului este problema administratorului şi poate fi rezolvat cu pliante sau ce anunţuri consideraţi de cuviinţă. Cât priveşte localurile taxate vom fi foarte transparenţi şi le vom publica numele pe site-ul Primăriei. Vom face controale, inclusiv la sesizările de concurenţă neloială.”
Dorin Juca (SC Orizont): „Am un ABC non-stop pe Clujului, în zona Metro, pentru care am luat un credit bazându-mă pe un plan de afaceri. Curăţenie îmi fac în jurul lui pentru că cine intră dacă vede mizerie afară? Cum o să-mi împart magazinul ca să nu se servească omul cu alcool din raft, după ora 23:00?”
Bolojan: „Dacă vânzarea de alcool, noaptea, este de 3% – 4% din rulaj, după cum susţineţi, cred că opţiunea de a nu vinde alcool noaptea nu o să vă afecteze semnificativ afacerea. Cât despre faptul că faceţi curat în faţa magazinului, vă asigur că peste drum, în spatele postului Trafo, am găsit deseori saci cu doze de bere pe care nu îi putea depune un consumator individual. La fel în zona ABC-ului din zona Gutemberg, unde trebuie să mobilizăm forţe speciale pentru curăţenie”.
Cornel Hoble (Heat Club): „Sunt printre puţinii care nu ne-am declarat cluburile de noapte ca şi cafenele, ca să nu evităm taxa de 5% pe comerţul de alcool. Nu e normal să plătesc două taxe pentru vânzarea de alcool, pe lângă alte multe obligaţii”.
Bolojan: „Taxa specială de ordine nu este incidentă cu taxele stabilite de către Stat. Cât priveşte eludarea taxei de 5%, nu cu noi o discutaţi. Sunt sigur că subprefectul Cristian Bitea va transmite sesizarea la Garda Financiară pentru a se asigura de respectarea legii”.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!