„În primul rând încerc să le acord foarte mult timp, pentru că familiile sunt sensibile, sunt foarte lovite. Le acord foarte multă empatie, după care desigur este foarte important să le ascult durerea şi să înţeleg de fapt prin ce au trecut, să fiu convinsă că ei cred în acest concept de moarte cerebrală, să le aduc argumente pentru această oportunitate de a salva alte vieţi umane. Niciodată nu fac presiune asupra familiilor şi una dintre puţinele mele satisfacţii este faptul că niciuna, dar niciuna dintre familiile care au donat nu a regretat nici ulterior. Şi am şi o altă constatare personală: de comun acord cu mine este şi coordonatorul naţional de transplant, dar şi omologul acestuia din Anglia, foarte interesant că aceleaşi mentalităţi funcţionează pe continente diferite. În general, familiile modeste şi lovite care au acea dragoste faţă de oameni nemărturisită, neapreciată, necunoscută, acceptă mai uşor donarea de organe”.
Diferenţe şi la culte
Pacienţii, care provin din familiile reformate sunt cei mai hotărâţi. Acceptul sau refuzul sunt influenţate de cultură şi grad de înţelegere, empatie, şi experienţele pe care familiile pacienţilor le-au avut în spital bune sau neplăcute. După reformaţi, catolicii acceptă donarea de organe, urmează familiile de ortodocşi. Reformaţii acceptă în proporţie de 90%, ortodocşii cam la 70% ca şi procent, după ei ar veni familiile rome, deşi se spune că romii de obicei nu sunt de acord cu prelevări de organe noi am avut mai multe cazuri, chiar un copil, în care familia a fost de acord şi a fost foarte dornică să ajute şi pe alţii după consumarea tragediei foarte mare prin care au trecut”.
Reticenţă maximă a întâlnit doctoriţa la familiile care provin din cultul neoprotestant, baptişti, penticostali etc, care consideră că există un miracol prin care ruda lor iubită s-ar putea reîntoarce între ei. „ Am avut şi familii atee, unele n-au fost acord datorită informaţiilor foarte bizare pe care le aveau, altele au fost imediat de acord şi cu prelevarea şi cu incinerarea, erau şi familii catolice care au fost acord cu incinerarea asta apropo de marea controversă de idei de astăzi. Eu cred că trebuie foarte-foarte mult să lucrăm la mentalitate, să se realizeze cardul de donator, când fiecare cetăţean major al României decide singur”, opinează medicul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!