Viaţa locuitorilor de pe strada Nojoridului a devenit un calvar în ultimele luni: praful invadează curţile, zonele verzi, interioarele caselor, care au deja crăpături, fie că sunt vechi constuite în urmă cu mulţi ani, dar şi cele noi, moderne ridicate de un an – doi. E suficient să petreci câteva minute pe stradă pentru a te umple de praf, din cap până în picioare, iar aerul devine în scurt timp irespirabil. În plus, zgomotoul „toacă” zi şi noapte nervii celor care locuiesc în zonă. Problemele au apărut în luna mai când a fost deviat traficul destinat maşinilor de mare tonaj şi utilajelor folosite de cele şapte opt firme care au sediile în zonă.
„Tirurile, camioane şi utilajele circulă cu viteză foarte mare şi fac atâta praf pe stradă şi în case, încât nu putem ţine geamurile deschise. Nu ne putem odihni, din cauza zgomtului, nici măcar noaptea, pentru că se circulă non stop. Măcar de s-ar pune indicatoare care să impună reducerea vitezei. Ne ţăngăne paharele în dulapuri ca la cutremur când trece o maşină mare pe stradă. Este deja insuportabil. Nu ştim unde să mai mergem: am fost la Primărie, la Prefectură şi la Consiliul Judeţean. Ni s-a promis că situaţia se va rezolva, dar au trecut deja câteva luni şi nu s-a întâmplat nimic”, ne-a relatat indignat Krobak Ştefan, unul dintre localnici.
„Ne-am adunat împreună cu copiii agoniseala de o viaţă şi tot ce a rămas de la bunici şi părinţi, şi, cu ajutorul unui credit, am investit într-o casă pe care am construit-o aici şi pentru care plătim acum rate foarte mari. Casa recent ridicată şi amenajată are deja crăpături în pereţi, ca să nu mai vorbim de faptul că nu se poate menţine curăţenia”, ne-a povestit cu amărăciune Anna Priala.
Drum, la primăvară
Contactat în legătură cu această problemă, viceprimarul Gheorghe Carp a declarat că administraţia locală încearcă să găsească o soluţie. Iniţial traficul era deviat pe Aleea Salca şi Atelierelor. Însă la sesizările populaţiei din prima parte a străzii Nojoridului, traficul mşinilor de mare tonaj a fost deviat, afectând cea de-a doua jumătăte a străzii. Oamenii suspectează că modificarea ar fi survenit ca urmare a intervenţiei unor rude ale actualului prefect, care locuiesc în zonă, lucru informat categoric de viceprimarul Carp.
„Am stabilit cu Regia Autonomă Pieţe Agrement Salubritate, să ne cedeze o fâşie de teren, pe lăţimea de 15 metri, din cadrul Cimitirului Municipal pentru a construi un drum de acces spre Centură, pe o lungime de peste un kilometru. Însă acest lucru ia timp, fiind necesară elaborarea unui proiect şi găsirea unei surse de finanţare. În plus, va trebui să găsim un teren pe care să îl dăm, în schimb regiei. Problema este cunoscută şi de primar şi de Prefectură cu ai cărei reprezentanţi ne-am deplasat pe teren. De asemenea, încercăm să găsim o posibilitate de construire a unui nou pod peste Peţa”, a precizat viceprimarul.
Drumul ar putea fi funcţional în primăvara anului viitor, conform estimărilor municipalităţii. „Chiar dacă zona este destinată serviciilor şi industriei, acolo au fost vândute terenuri şi case. Am preluat această problemă, dar vrem să o soluţionăm astfel încât nimeni să nu fie afectat”, a mai spus Gheorghe Carp.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!