Copiii din foarte multe şcoli bihorene şi adulţi din diferite comunităţi se înghesuie să participe la lecţiile utile pentru viaţă, dar şi foarte interactive, organizate de poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în această săptămână, când se derulează a 11-a ediţie a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”. Acest eveniment se derulează din 26 până în 30 septembrie, la nivel naţional, şi are ca scop sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Au declanşat iniţierea şi organizarea anuală a unui astfel de eveniment apropierea de comunitate şi nevoile acesteia. Iar succesul pe care îl are această acţiune în rândul copiilor, dar şi la adulţi, este cel ce-i încurajează pe poliţişti să o continue an de an. Prin colaborarea dintre poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de ordine publică şi poliţie rutieră se desfăşoară zilele acestea activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Pentru promovarea şi derularea eficientă a manifestărilor sunt cooptaţi şi poliţiştii de proximitate din judeţ, cei de ordine publică, iar activităţile menite a marca „Ziua educaţiei rutiere” vor fi desfăşurate în colaborare cu poliţiştii aparținând Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. Şi poliţiştii de proximitate de la Poliţia Oradea vor contribui la acţiunile de la Oradea. Şi în localitățile bihorene Marghita, Beiuş şi Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai, cetăţenii beneficiază de acţiuni cu poliţiştii, iar poliţiştii de la posturile rurale de poliţie merg la instituţiile şcolare din mediul rural.
Justiţiarii
În prima zi a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”, poliţiştii au pus la cale activităţi dedicate prevenirii delincvenţei juvenile. Elevii orădeni s-au întrecut în cunoștințe juridice în cadrul unui concurs organizat de polițiștii de prevenire bihoreni. Între orele 11:00-14:00, în sala mare a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-a desfășurat o activitate preventivă sub genericul „Nota 10 pentru siguranța ta!”, având ca teme răspunderea penală și consecinţele legale ale săvârșirii unor fapte antisociale de către adolescenți. În cadrul activității a fost vizionat filmul educativ „Cheia e la tine!”, ce prezintă cazuri concrete ale unor deținuți aflaţi în Penitenciarul pentru minori din Craiova şi în Penitenciarul pentru femei Târgşor. Totodată, a fost organizat un concurs pe teme juridice la care s-au „bătut” elevi de la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”. Participanții au avut de parcurs trei probe. Proba teoretică a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări pe teme de educație juridică, pe baza cunoștințelor dobândite de adolescenți în urma studierii Ghidului de prevenire a victimizării minorilor „Un antidot al violenței”.
Cea de-a doua probă, de dezbatere, în cadrul căreia elevii și-au dovedit nu numai cunoștințele juridice, dar și abilitățile de comunicare, a avut ca temă vârsta răspunderii penale. Fiecare echipă și-a ales doi reprezentanți, care au argumentat tema dată în maxim cinci minute. Cea de-a treia probă a reliefat creativitatea concurenților, care au avut de realizat proiecte preventive punctuale, pentru a dovedi cunoștințele în materie de realizare a unui proiect preventiv, etapele de realizare a acestuia, scop, obiective și activități. Subiectele proiectelor au fost siguranța pe Internet, prevenirea victimizării minorilor și prevenirea delincvenței juvenile.
Juriul – alcătuit din ofițeri de poliție, psihologi, reprezentanți probațiune, jurnaliști și profesori de limba română – au acordat premii la egalitate elevilor de la şcolile implicate, datorită unghiurilor diferite de expunere, la fel de importante în viaţa reală.
La tribunal
Cireaşa de pe tort, pe placul liceenilor, a fost vizita concurenţilor la sediul Tribunalului Bihor, pentru a înțelege modalitatea de desfășurare a unui proces penal. Un judecător din cadrul Tribunalului Bihor și un reprezentant al Serviciului Probațiune din cadrul Tribunalului Bihor au fost gazdele celor peste 60 de elevi și profesori, oferindu-le date și relații despre modalitatea de desfășurare a unui proces. A fost organizată vizita la sediul instituției, la arhiva acesteia și a fost prezentat istoricul Palatului Justiției.
Liceenii au avut ocazia de a îmbrăca pentru prima dată roba de judecător, au fost foarte receptivi, au pus întrebări cu privire la rolul fiecărei părți în cadrul unui proces și s-au arătat interesați de profesiile de polițist și magistrat. Tot luni, 26 septembrie, între orele 9:00-14:00, sub sloganul „Un copil informat, un copil protejat!”, poliţiştii de proximitate şi prevenire bihoreni au desfăşurat întâlniri cu elevii, cadrele didactice, dar şi cu părinţii, în 57 de unităţi şcolare din Bihor.
Continuă
A doua zi a evenimentului s-a axat pe derularea unor activităţi preventive dedicate prevenirii victimizării minorilor, iar ieri s-au desfăşurat activităţi preventive dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. Azi, tema de dezbatere va fi prevenirea infracţiunilor comise cu violență, iar mâine vor fi activităţi preventive în vederea creşterii gradului de siguranţă rutieră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!