Și în acest an elevii Liceului Teoretic ”Aurel Lazăr” au desfășurat activități diverse în cadrul Săptămânii Educației Globale. Sub deviza „Egalitatea trebuie să fie reală” cei de la Lazăr au dorit să crească nivelul de conștientizare a rolului și importanței educației în societate. La activitățile desfășurate în acest an la „Săptămâna Educației Globale” au participat peste 250 de elevi ai liceului coordonați de 15 cadre didactice.
Au jucat fotbal și au învățat ce înseamnă voluntariatul
Astfel, au avut loc evenimente sportive unde elevii liceului „Aurel Lazăr” au susținut un meci de fotbal alături de elevii de la Centrul de Plasament Nr.2 din Oradea. Elevii clasei a XI-a B au participat la activitatea „Diversitate culturală, toleranță, solidaritate și nonviolență” coordonată de profesorii Bondar Zita și Dărăban Gheorghe, care și-au propus conștientizarea diversității culturale și întărirea dialogului intercultural, respectarea diversității și a toleranței față de diferențe, adoptarea unui comportament nonviolent și promovarea spiritului de solidaritate. O altă acțiune ce a avut loc, a fost cea de voluntariat – „Voluntariatul – speranţă pentru comunitatea locală”. Activitatea a debutat prin prezentarea susţinută de prof. Carmen Chira care a supus atenţiei celor 100 de elevi și cadre didactice aspecte teoretice referitoare la ceea ce înseamnă să fi voluntar, caracteristicile activităţilor de voluntariat, portretul voluntarului, domeniile în care tinerii pot activa ca voluntari şi categoriile de beneficiari cu care se poate lucra, motivele pentru care tinerii devin voluntari, precum şi la însemnătatea pe care această activitate o are în rândul comunității, precum și pentru dezvoltarea personală a voluntarului.
Cum organizăm o campanie de strângere de fonduri
Profesorii Mihaela și Ciprian Băguț au învățat elevii clasei a VIII-a cum să organizeze o campanie de strângere de fonduri. S-au purtat discuții pe tema importanței organizării unei campanii de colectare de fonduri: când și de ce trebuie organizată, s-au stabilit etapele de organizare a unei astfel de campanii. Apoi, elevii au fost împărțiți pe patru grupe, fiecare grupă primind o cauză pe care trebuiau să o rezolve prin organizarea unei campanii de colectare de fonduri. La final, aceștia și-au prezentat campania și afișul de promovare al campaniei. Elevii au votat cea mai reușită campanie, câștigători fiind grupa care a organizat un campionat de handbal între școli, banii colectați din vânzarea biletelor fiind donați pentru achiziționarea de obiecte electrocasnice pentru o familie care au un copil cu dizabilități fizice. La rându lor elevii clasei a IX-a B coordonați de prof. Rodica Turcaș au vizitat Casa memorială ”Aurel Lazăr” din Oradea, activitatea desfășurându-se sub genericul „Descoperim istoria locală”, iar elevii clasei a X-a B au mers în vizită la Asociația româno-germană „Alsterdorf” unde s-au întâlnit cu tinerii cu dizabilități.
Istoric al activităților desfășurate de Lăzăriști
Tot în cadrul „Săptămânii educației globale”, prof. Floare Gavra a prezentat aspecte relevante din cadrul proiectului „Speranță pentru viitor”, proiect cu care Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” s-a înscris la concursul naţional „Euroscola 2015”. S-a făcut o prezentare a paginii de facebook a proiectului unde sunt postate fotografii reprezentative pentru toate activităţile de voluntariat desfăşutare (Azilul de noapte, Centrul de îngrijire de zi, Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu, Mănăstire „Sfintei Cruci”) precum şi activităţi cu copiii din cadrul proiectului „Singuri acasă”. S-au prezentat înregistrări video în limba engleză şi franceză cu spotul de sensibilizare civică „Noi suntem lăzărişti” şi „Solidaritatea văzută de sus” – flashmob filmat cu drona.
Citiți principiile noastre de moderare aici!