Pastorul László Tőkés a câștigat în instanță daune morale în valoare de 25.000 de lei, la finalul unui proces care a durat 9 ani.
[eadvert]
Astfel, fostul colonel Filip Teodorescu, fost locţiitor al şefului Direcţiei Contraspionaj din Departamentul Securităţii Statului, a fost obligat să îi plătească lui Tőkés 15.000 de lei, iar jurnalistul Mihai Gâdea și Antena 3, în solidar, daune de 10.000 de lei. Aceștia vor plăti și cheltuielile de judecată.
László Tőkés i-a acționat în judecată în 2014, după difuzarea emisiunii Sinteza Zilei din 15 septembrie, același an. În cadrul emisiunii, fostul colonel Filip Teodorescu a declarat: „Nu făcea o muncă voluntară, era plătit (n.red. – László Tőkés ). (…) Era în poziţia de trădător de ţară, nu spion, pentru că spionii sunt străini”.
„Fostul ofiţer de contraspionaj a mai spus şi că László Tőkés era pastor, la fel ca şi cei din familia lui, iar acesta ar fi fost unul dintre criteriile pe baza cărora a fost ales ca agent al serviciilor secrete ungare”, se mai arată în documentele de la instanță.
Pastorul a cerut să îi fie plătite daune totale de 60.000 de euro, însă Curtea de Apel București a considerat cuantumul ca fiind prea mare. Motivul pentru care instanța a decis să îl pună pe Gâdea la plată a fost faptul că acesta nu a verificat, înainte de emisie, veridicitatea informațiilor pe care invitații lui le-au dezbătut.
„(…) Afirmaţiile se includ în marja de exagerare şi provocare admisibilă în cazul discursului jurnalistic, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului. Din lectura integrală a afirmaţiilor în discuţie, se apreciază că cititorul/telespectatorul s-ar fi edificat asupra activităţilor imputate reclamantului (n.red. – lui László Tőkés) şi a informaţiilor pe care îşi întemeiază pârâţii afirmaţiile, putând realiza distincţia între informaţiile provenind de la autorităţi şi cele care constituiau concluzii personale ale autorilor acestor afirmaţii. În plus, prin probele administrate în cauză, reclamantul (n.red. – László Tőkés) nu a dovedit că terţii cititori ai afirmaţiilor incriminate ar fi fost influenţaţi, cât priveşte reputaţia sa, de judecăţile de valoare ale pârâţilor, caracterizate printr-o anumită doză de exagerare şi provocare acceptată în cazul demersului jurnalistic”, se arată în sentința pronunțată de Curtea de Apel București în anul 2021.
„Ca atare, în cauză balanța trebuie înclinată în favoarea libertății de exprimare, limitele criticii admisibile fiind mai largi în privința unui politician, persoană publică, vizat în această calitate, decât a unui individ obișnuit. În mod evident, reclamantul beneficiază de dreptul la protejarea reputaţiei şi a demnităţii sale, însă imperativele acestei protecţii trebuie puse în balanţă cu interesele unei discuţii libere a problemelor de interes general, astfel că excepţiile de la libertatea de exprimare trebuie interpretate restrictiv. Ca premisă a analizei, tema abordată de emisiunea/interviul în discuţie era de interes general şi de natură a atrage intervenţia oamenilor de presă în calitate de «câine de pază» într-o societate democratică”, au mai spus judecătorii.
„Raportat la situaţia de fapt reţinută, se constată că afirmaţiile făcute la adresa reclamantului nu reprezintă judecăţi de valoare de natură a se circumscrie libertăţii de exprimare, ci fapte concrete de natură a afecta viaţa privată a reclamantului, respectiv dreptul la reputaţie şi la demnitate şi prin urmare, ar fi trebuit fundamentate pe o bază factuală precisă, fiabilă, solidă, care nu a fost dovedită în cauză. Afirmaţiile extrem de grave la adresa reclamantului ar fi impus diligenţe speciale din partea pârâţilor în a verifica realitatea faptelor relatate. În contextul arătat, fapta jurnalistului Mihai Gâdea de a modera emisiunea «Sinteza zilei» din data de 15 septembrie 2014 constituie o faptă ilicită, săvârşită în condiţii care nu exclud culpa autorilor Ioan Talpeș şi Filip Teodorescu, iar această faptă a cauzat reclamantului un evident prejudiciu moral, prin atingerea adusă imaginii şi reputaţiei, rezultând astfel şi legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu. În aceste condiţii, raportat la starea de fapt reţinută în apel, rezultă că există faptă ilicită imputabilă intimatului-pârât, de o gravitate sporită prin furnizarea către public a unor informaţii nereale despre reclamant”, scrie în sentință.
Instanța a constatat însă că „forma, stilul și modalitatea de prezentare a afirmației respective nu depășesc limitele acceptabile ale libertății de exprimare, intimatul-pârât urmărind a atrage atenția asupra unei probleme de interes public, iar nu a afecta, în mod intenționat și gratuit, reputația apelantului-reclamant”.
Trimite articolul
XMda. Dupa 34 de ani nu avem nici un raspuns asupra celor care au ucis, au maltratat si au schilodit in 1989. Dar suntem buni sa acordam epitete persoanelor care au avut curaj, au indraznit si au fost statornici in dorinta de libertate si de schimbare.
Vrem sau nu , revoluția a pornit din Timișoara și scânteia care a pornit focul a fost pastorul Tőkés și câțiva cetățeni fie ei maghiari sau români dar au avut xoloană vertebrală !!! Cât despre spionaj , fapt ce reiese și din articol a fost elaborat de niște mincinoși și instigatori care amu no , dă-i cu daune morale dacă atât i-o dus mintea !!!
Este numit “tradator” de catre nostalgicii comunisti care probabil au dus-o mai bine pe vremea comunismului, si traiau mai bine din munca si asuprirea altora !
-
Ai fost la Timisoara atunci?? Sau vb.doar asa sa te afli in treaba?? Cand au inceput sa traga domnul T a inchis usa bisericii si i-a lasat in strada victime sigure, asa ca este un parsiv si nemernic nici un caz erou!
E iubitor de România, ce stiti voi?😩
Da de ce nu au adus dovezi palpabile de cei de la servicii înseamnă că nu merita banii și ce păzesc ei onoarea tarii sau pe hotii di banditii din țară și parlament
Probabil ca peste 50 de ani vom afla adevarul adevarat a ceea ce a fost in aceai ani tulburi. Este clar ca fara tradarea unora si altora schimbarea din ’89 n-ar fi fost posibila. Ce mi se pare extrem de grav este faptul ca serviciile romane de dupa ’89 tac sau mai degraba sunt partase la “rescrierea istoriei” recente a Romaniei. Spunea un fost angajat din serviciile secrete ca astazi acestea sunt populate cu tineret #rezist, hateri, care nu sunt patrunsi de importanta si responsabilitatea imensa care apasa asupra acestora.
la fel fac si eu cand il intalnesc in parcul de langa biserica in care mai slujeste! un nenorocit. cine l a protejat cand a stat ascuns in Simleul Silvaniei, dupa fuga din Timisoara?
-
Nu în Simleul Silvaniei a stat ascuns ci în satul Mineu din jud Sălaj. Și nu stătea ascuns că oficia slujbe pe la toate bisericile reformate de prin prejur, cu excortă militară și securistă.
Conserve de carne de porc și pateuri nu găseai în magazinele Alimentara în ultimii ani ai regimului comunist, gãseai în schimb conserve de pește românești și aduse din URSS-ul de atunci, sfeclã de zahãr la borcan, apã mineralã de un litru sau jumătate de litru la sticlă. Unii oameni trãiau mai bine, în sensul că beneficiau de un telefon fix în locuință, un autoturism, alții mai rău și atunci la fel ca și în zilele noastre.
Și încă ceva, am uitat să scriu, pâinea se termina repede de la raft după ce Alimentara era aprovizionatã.
Când forma asta de viață dezgustâtoare boscorodea împotriva României și românilor, nu ați găsit de cuviință să relatați. Dar, dacă mai e vorba și de antena 3, și de “dreptate” pentru piușpok Ur, atunci…….
Rușine, dihon!
De fapt, să rămâneți cu cei că prostul anti, lajos, csabi, attila și alți … de serviciu.
-
Cata ura si frustrare ai in tine amice, pari putin sociopat…ce s-a intamplat,ai ramas cu vreo trauma din copilarie ?
Dacă mai trăia Gorbaciov (și ne-ar fi spus cum a fost) aflam adevărul despre cele întâmplate la Timișoara.
De ce i-a retras presedintele Iohannis ordinul “Steaua Romaniei” lui Tokes ? De corect ce e popa asta, a ramas fara distinctie.
popa unguresc care e departe de a fi o usa de biserica
Ieftin. Nicio suma nu e prea mică pt a spune adevărul. Iar Steaua României a pierdut-o definitiv. Tupeist nenorocit, sa vrea o distincție de la o țară pe care o disprețuiește și a cărei dezmembrare o dorește.
Dacă nu era Tokes în 1989 , în ziua de azi D.ul Președinte Iohannis ( până în 1998 tovarășul Johannis ) era director adjunct la școala sătească ( numit azi ”Gimnaziala M.Viteazul ” )din Schellenberg ( azi Șelimbăr)
-
Desigur ca Tokes a monopolizat discuțiile dintre Reagan și Gorbaciov. “Dar de Ceaușescu cum scapi?” “N-avea grija, e un pastor în Timișoara. Și niște turiști…”