Un grup din cadrul filialei Oradea a Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Ardeal a repus luni, 27 septembrie, în Oradea, în prezenţa vicepreşedintelui Parlamentului European, Tőkés László, indicatoarele cu denumirea în limba maghiară a străzii Jean Calvin. Adică „Kalvin Janos u.”, cu caractere negre pe un fond alb. De asemenea, pe strada Primăriei s-au montat plăcuţe cu denumirea în limba maghiară a străzii Primăriei – „Teleki u.”.
Pe 23 septembrie, Primăria Oradea demontase plăcuţele respective, amplasate ilegal pe sediul biroului europarlamentar al lui Tokes, precum şi pe biserica reformată din proximitate.
În 30 de minute de la reamplasarea plăcuţelor ilegale, la faţa locului a apărut un echipaj al Poliţiei Comunitare Oradea, alături de adjunctul Direcţiei de Urbanism din Primăria Oradea, Mircea Sabău. S-au făcut fotografii, s-au luat notiţe şi i s-a atras atenţia lui Tőkés că sprijină un act ilegal. Vicepreşedintele Parlamentului European nu a părut deloc impresionat de angajaţii PMO. Dimpotrivă, le-a răspuns, spunând că „uneori e nevoie să ne folosim de instrumentele nesupunerii civile”. Tokes a caracterizat legislaţia în domeniu drept „proastă şi antidemocratică”, considerând că aceasta e în contradicţie cu „practica europeană şi valorile comune”.
Întrebat de Jurnal bihorean de ce nu s-a luat vreo măsură împotriva lui Tokes, şeful Poliţiei Comunitare Oradea, Crăciun Leucea, ne-a răspuns că PCO doar l-a însoţit pe directorul adjunct Sabău, de la Urbanism. Acesta din urmă nu a putut fi contactat de către Jb.
„Acte de teribilism”
Anca Sas, consilier al primarului Bolojan, ne-a declarat că doar Consiliul Local are dreptul de a stabili denumirea străzilor. „Avem o listă cu denumirea străzilor. E publicată şi pe site-ul Primăriei. Mai e o Hotărâre care prevede şi denumirea bilingvă, în limba maghiară, doar că aceste denumiri trebuie să fie în oglindă. Cele două străzi în cauză – Jean Calvin şi Primăriei, sunt pe această listă, doar că denumirea în maghiară pentru strada Primăriei e Varoshaza şi nu Teleki”, ne-a spus Sas, spunând că aceste inscripţii trebuie montate de către Primărie. „Există un model, pe fond albastru. Nu poţi să montezi asemenea indicatoare de capul tău!”, a subliniat consiliera primarului.
Finalmente, Anca Sas se transformă în portavocea primarului atunci când se declară convinsă că sunt probleme mult mai importante în municipiu. „Cei care se ocupă cu asemenea chestiuni vor doar să atragă atenţia. Nu ştiu dacă vor să facă ceva cu adevărat pentru oraş. Spre exemplu, nu ştiu dacă vor să ne ajute în reabilitări, deoarece şi ei (Eparhia Reformată – n.r.) au clădiri în Oradea…”, ne-a declarat Anca Sas, catalogând acţiunile tinerilor oblăduiţi de Tokes, ca fiind „acte de teribilism”. Întrebată ce măsuri se vor lua împotriva oamenilor lui Tokes, Anca Sas ne-a spus că se vor aplica amenzi, însă nu ne-a putut spune în ce cuantum.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!