„Guvernul maghiar, ales cu o majoritate de două treimi, e ţinta unor atacuri din toate părţile lumii. Aceasta îmi aduce aminte din 56, când forţele antirevoluţionare, împreună cu Moscova s-au opus revoluţiei maghiare”. O asemenea poziţie a fost adoptată ieri de Tokes Laszlo. Europarlamentarul nu s-a sfiit să facă o analogie între criticile pe care cancelariile europene şi chiar Washington-ul, prin secretarul de stat Hillary Clinton, le aduc Budapestei şi intervenţia sovietică din Ungaria, din 1956! Astfel, Tokes Laszlo a făcut abstracţie de faptul că el însuşi este un demnitar european şi s-a luat la harţă cu criticii lui Orban, inclusiv cu Bruxelles-ul.
„În Ungaria au supravieţuit unele forţe politice post comuniste, care sunt în spate şi denunţează ţara lor. Exprim solidaritatea noastră deplină – Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) – către Guvernul maghiar şi către ţara-mamă, Ungaria”, a spus Tokes, grijuliu cu Guvernul Orban. În continuare, Tokes şi-a îndreptat criticile spre Capitala Europei: „Este ciudat. Nu este îngăduit ca Bruxelles să facă o politică de forţă. Bruxelles nu este Moscova! Nu se încadrează ordinii de valori a Europei Unite cei care vor să influenţeze Ungaria prin dictat politic”, a mai spus Tokes.
„Orbanistan”
El însuşi un susţinător declarat al drepturilor omului şi al valorilor europene, Tokes Laszlo a omis să spună şi motivele pentru care liderii europeni şi nord-atlantici critică Guvernul Orban. Executivul maghiar este criticat tocmai pentru noua Constituţie pe care a impus-o, ce a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2012. Protestele cancelariilor occidentale au fost urmate şi de mişcări de masă, care acuză „Dictatura lui Orban” şi faptul că premierul a transformat Ungaria într-un „Orbanistan”. Luni, 3 ianuarie, zeci de mii de maghiari au protestat în stradă, la Budapesta, împotriva Guvernului Orban. Criticii reproşează noii Constituţii că limitează puterile Curţii Constituţionale, ameninţă pluralismul presei şi pune capăt independenţei justiţiei. În acest context, este de menţionat faptul că grupările agregate în jurul lui Tokes Laszlo beneficiază de finanţări venite dinspre actualul Guvern ungar.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!