„Am aflat cu mâhnire că după mai mult de o lună jumătate s-a trecut la sancţionarea actului de arborare a steagului. Consider că acest proces verbal şi ameninţarea cu sancţionarea bănească este un act de batjocură din partea organelor respective şi aduce o jignire la adresa comunităţii maghiare şi secuieşti”, a declarat marti, parlamentarul european Tokes Laszlo, referindu-se la procesul verbal emis de Primărie.
Actul a fost eliberat în 20 august, sub semnătura primarului Ilie Bolojan şi a arhitectului şef şi conţine avertizarea cu amendă contravenţională pentru arborarea fără autorizaţuie a steagului secuiesc, considerat de edili „steag publicitar”. Contravenientul are termen până în 28 august să desfiinţeze aşa numitul steag publicitar, alternativa fiind amenda cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de lei.
Contestaţie
„O să contestăm acest proces verbal şi sperăm la câştig de cauză”, a anunţat şi Szilagyi Zsolt, candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) la preşidenţie. Acesta a invocat un precedent juridic consumat în judeţul Mureş, când o curte de apel „a decis că arborarea unui simbol al unei comunităţi istorice nu violează legea”. „Întâmplarea face că steagul secuiesc a fost votat şi ca steag al judeţului Harghita, prin HCJ Harghita”, a mai spus acesta.
„A spune despre steagul secuiesc că este un steag publicitar este o jignire”, insistă politicianul PPMT şi are preteţia la scuze publice. Nu de la Primărie, ci de la funcţionarul care a aplicat sancţiunea: „cel care a redactat procesul verbal, indiferent cu ce jurişti s-a consultat, să şi ceară iertare de la comunitatea maghiară şi de la secui”.
Contestaţia pe care Tokes spunea că o va depune chiar ieri e formulată în jurul argumentului că steagul secuiesc, albastru cu galben, nu este un obiect de reclamă şi nu încalcă legea care se referă la mijloacele publicitare. „Nu e un steag publicitar. E un steag sfânt a comunităţii secuieşti”, insistă parlamentarul.
În aceste condiţii spune că n-are intenţia de-a se conforma cerinţelor Primăriei şi nu va înlătura steagul.
Lecţii?
Szilaghyi Zsolt crede, astfel, că „afirmarea unei identităţi naţionale nu trebuie să jigneacă pe mimeni” şi spune că „noi ne purtăm cu stimă faţă de simbolurile altor comunităţi, ale românilor, slovacilor şi aşa mai departe şi cerem acelaşi tratament”.
Mai mult, simte că ar fi necesar să ofere lecţii de normalitate: „E un fapt ruşinos că mai avem cazuri ca şi cel în speţă, că mai trebuie să explicăm care ar trebui să fie normalitatea şi respectul faţă de diversitate”.
Un steag „local”, în facere
Steagul secuiesc, conceput pentru Consiliul National Secuiesc ca steag al secuilor şi unealtă în lupta autonomistă, aprobat ca atare în 2004, va fi urmat de unul al vechii regiuni Partium, anunţă liderii PPMT.
Csomortany Istvan, liderul local al PPMT spune că acest steag este încă în lucru. „Urmează ca oameni de ştiinţă competenţi să fixeze care sunt simbolurile folosite ca şi steag”, declară acesta. Cum steagul este nou nouţ, autorii săi se uită înapoi în timp pentru a găsi cu ce să-l orneze. „A existat stema Partium-ului, descrisă de o hotărâre a parlamentului principatului în şedinţa 1658”, spune Csomortany, admiţând, astfel, că nu există un steag istoric al Partium-ului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!