Un laser performant achiziţionat recent la spitalul orădean de pe str. Corneliu Coposu nr. 2 poate vindeca bihorenii care au probleme de sănătate de ordin dermatologic. Laserul Yag este de ultimă generaţie (computerizat şi multifuncţional) şi poate fi folosit de medici pentru distrugerea vaselor de sânge mici (telangiectazii) de pe faţă sau picioare, pentru îndepărtarea pe lungă durată a firelor de păr nedorite de pe suprafaţa corpului, pentru îndepărtarea cicatricelor lăsate de acnee, pentru reîntinerirea pielii (redensifică structura dermică), dar şi pentru diferite afecţiuni cutanate.
Consult
Medicul dermatolog orădean Mirela Cacuci, de la Spitalul Pelican, a explicat că metoda de tratare a acestor tipuri de probleme dermatologice se aplică solicitanţilor după un consult de specialitate în timpul căruia se stabileşte schema de tratament şi durata acestuia. Laserul folosit este neinvaziv, beneficiarul simţind doar o uşoară senzaţie de rece şi un pic de înţepătură pe locul unde se lucrează cu laserul. Înainte de începerea manoperei, solictantului i se aplică o cremă cu efect anestezic. Vindecarea diferitelor afecţiuni durează în funcţie de tipul problemei, de la o şedinţă la mai multe şedinţe desfăşurate pe mai multe luni de zile, iar în timpul intervenţiei, beneficiarul şi medicul poartă ochelari de protecţie, pentru a li se feri ochii de lumina laserului. Dr. Cacuci explică celor care doresc să scape de surplusul de păr că nu există practic epilare totală, că specialişţii în dermatologie se feresc de acest termen, preferându-l pe cel de „epilare de lungă durată”. Doctoriţa a motivat că extragerea firelor de păr nedorite se face în timp, ele reapărând tot mai rar, tot mai puţine, dar în decursul a mai multor luni de zile şi nu după o singură şedinţă. În plus, persoanele cu fire albe de păr trebuie să ştie că la ele rezultatele nu sunt atât de mari din cauza lipsei de pigment.
Doctoriţa subliniază importanţa consultului medical înainte de stabilirea utilizării laserului şi pentru faptul că unele persoane au interdicţie de a beneficia de această metodă (bolnavi de cancer şi precancer, gravidele etc). O şedinţă durează între 15 – 30 de minute şi se începe după dezinfectarea tegumentului asupra căruia se acţionează apoi cu laserul.
Medicul atenţionează că unele probleme dermatologice la unii solicitanţi pot fi vindecate total nu numai cu ajutorul laserului ci prin consult şi tratament pluridisciplinar. Astfel, o persoană cu afecţiuni dermatologice apărute în urma unor probleme endocrine, va necesita, pentru vindecare, atât intervenţie cu laserul, dacă se impune, la suprafaţa pielii, dar mai ales consult endocrinologic. La fel, unele persoane au pete pe faţă din cauza altor afecţiuni interne, care nu pot fi anihilate decât prin consult şi tratament specific, de interne (urologie, interne, endocrinologie etc) şi dermatologic.
Postintervenţie
Beneficiarul şedinţelor cu laser pentru rezolvarea problemelor dermatologice nu va avea după intervenţie complicaţii, tocmai pentru că această metodă reduce mult riscul apariţiei acestora. E posibil, la persoanele mai sensibile, ca după intervenţia cu laserul, în locul tratat să apară o uşoară iritaţie, dar aceasta e trecătoare. Ca măsură de protecţie, beneficiarul va evita expunerea la soare o perioadă care va fi comunicată de medicul dermatolog, după care expunerea la soare se va face normal ca la orice persoană, cu cremă fotoprotectoare. Doamnele şi domnişoarele care beneficiază de tratament cu laser la nivelul feţei pot după intervenţie să se machieze în continuare, la ochi şi la buze, iar pe faţă, după 3 – 5 zile de la tratamentul cu laser.
Dr. Cacuci spune că tratamentele cu laserul sunt indicate persoanelor peste 18 ani, dar în anumite cazuri se foloseşte şi la copii în unele cazuri (pentru rezolvarea angioamelor de pildă).
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!