Începând de joi, 19 mai 2016, cel puţin 10.000 de litri de lapte vor fi aruncaţi în fiecare zi de către fermierii bihoreni, lăsaţi de izbeşte de către firma Olympus din Braşov, cu acţionariat grecesc. În urmă cu doar o săptămână, compania de produse lactate şi-a notificat, sec, prin poştă furnizorii din Bihor că nu mai are nevoie de laptele de aici.
„Oamenii aceştia au ţinut animalele peste iarnă, iar acum, când este vorba despre un profit, iată că-i lasă cu laptele pe cap. Judecând după fermierii cu care am luat eu legătura în prezent, estimez minimum 10.000 de litri de lapte care rămâne necolectat. În scurt timp, cantitatea este posibil să se dubleze, pentru că intrăm în perioada de păşunat”, a informat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae Hodişan, în cadrul Colegiului Prefectural.
Hodişan a subliniat faptul că operatorul Olympus „nu comunică nici cu fermierii, nici cu noi”, precizând că în această situaţie delicată au fost puşi patru fermieri din Tămaşda, care împreună furnizau 3.000 de litri de lapte pe zi. Fermierii ce produc lapte en-gros depind pe industria de profil, deoarece cu greu se pot reorienta, după ce au investit masiv în bovine, în aparatură şi în capacităţile de stocare a laptelui.
„Vă rog să luaţi măsurile specifice şi dacă este o situaţie excepţională, vă rog să ne informaţi”, i-a transmis prefectul Claudiu Pop şefului de la Agricultură. Şi anul trecut, fermierii bihoreni fuseseră puşi într-o situaţie asemnănătoare de către un procesator din Satu Mare, dar situaţia a fost soluţionată găsindu-se alţi procesatori. Printre aceştia, Olympus Braşov, care a încheiat contracte pe cinci ani cu fermierii.
La numărul de telefon afişat de către companie nu a răspuns nimeni, ieri, iar reprezentantul zonal Olympus ne-a transmis că se ocupă doar de Arad, din moment ce „ruta Bihor s-a închis”. Reprezentantul Olympus nu a putut oferi alte detalii.
Lapte din import
Membri în Colegiul Prefectural speculau ieri faptul că Olympus a renunţat la laptele din Bihor, preferând să aducă lapte din Ungaria. De altfel, românii consumă tot mai mult lapte adus din Polonia, Ungaria sau Olanda, amestecat cu laptele autohton. Laptele de import este tot mai preferat de companiile din industria laptelui din cauza preţului mic, susţinut de statele respective prin subvenţii serioase acordate la producţie şi transport fermierilor unguri, polonezi, olandezi şamd. Între timp, fermierii români se văd nevoiţi să arunce laptele, în disperare de cauză. După ce anterior investiseră în această presupusă afacere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!