Începând din acest an, producătorii trebuie să livreze lapte care îndeplineşte criteriile de calitate ale UE. Potrivit reprezentantului DSVSA Bihor, Remes Moţoc, în urma vizitei comunitare care a avut loc în luna octombrie, s-a constatat că în judeţul Bihor laptele este conform. „În urma controlului noi am ieşit printre primele judeţe în ceea ce priveşte calitatea laptelui”, a spus Remus Moţoc.
Producătorii care deţin exploataţii mici, gospodării ale populaţiei, sau ferme de vaci producătoare de lapte, pot livra laptele crud către centrele de colectare lapte sau direct către unităţile de procesare a laptelui. De asemenea, ei pot comercializa laptele crud direct către consumatorul final, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Laptele crud destinat vânzărilor către consumatorul final trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. „Laptele cu care noi lucrăm este conform. Încă de anul trecut, toţi furnizorii noştrii livrau lapte conform. Ideea este ca toţi furnizorii de lapte să fie înregistaţi la DSVSA pentru a se putea urmări trasabilitatea şi siguranţa”, ne-a spus Nina Vancea, reprezentanta unei fabrici de procesare a laptelui din Bihor. „
Campanie
Potrivit medicililor sanitari veterinari pentru obţinerea laptelui conform cu cerinţele UE trebuie respectate o serie de condiţii precum: păstrarea curăţeniei în adăpostul vacilor, îndepărtarea resturilor de furaje înainte mulsului, vacile nu trebuie hrănite cu fân sau paie în timpul mulsului, aşternutul de paie nu trebuie schimbat în timpul mulsului, trebuie verificat dacă vacile prezintă boli ale ugerului, ugerul trebuie spălat şi şters cu un prospop curat, iar coada animalului trebuie legată în timpul mulsului. În plus, cel care mulge trebuie să se spele pe mâini, să poarte un halat curat şi, în cazul în care are răni deschise, să aibă bandaje rezistente la apă sau să poarte mănuşi de protecţie, să spele cu detergent şi să clătească bine găleţile în care ajunge laptele, dar şi să elimine primele jeturi de lapte. Cei care nu deţin echipamente adecvate pentru răcirea şi păstrarea laptelui trebuie să îl transporte cât mai repede la centrul de colectare.
În pieţe
Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei. Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în pieţele agroalimentare şi în târguri, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008. Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli. Vânzările directe de lapte crud către consumatorul final prin intermediul automatelor sunt reglementate prin Ordinul ANSVSA nr. 55/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitare veterinare în care poate fi efectuată vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor. Totodată, în situaţia în care se va depista lapte neconform, unităţile de procesare lapte au posibilitatea să proceseze laptele neconform în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile, în conformitate cu legislaţia europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!