Bannere cu mesaje pentru salvarea pământului. Ţinute vestimentare realizate din materiale reciclabile, „sculpturi” din hârtie şi pet-uri. O eliberare de porumbei şi sute de baloane care să atragă atenţia asupra importanţei momentului. O sensibilizare şi o conştientizare ecologică, gândite în termeni artistici, ai producţiei de artă contemporană, ştiută fiind eficienţa comunicării nonverbale în raport cu cea verbală. Aceasta şi-a propus să transmită Asociaţia D ART de ZiuaPământului. Explozie de culoare, risipă de imaginaţie şi multă implicare. Sute de copii din şcolile orădene, dar şi din zona metropolitană, studenţi de la Facultatea de Arte, profesori şi designerii au pus mână de la mână şi au creat un adevărat spectacol în centrul oraşului. Timp de o oră, Corso-ul orădean a fost cucerit de copiii care au transmis mesajul lor eco.
Conform organizatorilor, „Ziua Internaţională a Pământului a fost fondată de către senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl afişa faţă de mediu”. Ziua Pământului a avut, de-a lungul timpului, un rol foarte important în mediatizarea problemelor climaterice ale Pământului. Ea a dat naştere unei organizaţii (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de ţări şi rezultate notabile în conştientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării. „Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare amplă în istoria omenirii”, spune profesorul universitar Olimpia Urdea, preşedintele Asociaţiei D ART, sufletul acestei manifestări.
Heal The World
Corso-ul orădean a fost „inundat” de elevi. Acţiunea D ART s-a derulat pe ritmul melodiilor lui Michael Jackson, „Heal the World” asigurând fondul muzical al paradei organizată cu acest prilej. Evenimentul a fost dedicat marcării celor 40 de ani de aniversare a Zilei Pământului în Europa. „Impunerea în România a respectării normelor europene de reciclare şi refolosire a deşeurilor a constituit unul dintre motivele desfăşurării evenimentului, care s-a dorit a fi un mesaj de sensibilizare a cetăţenilor asupra gestionării resurselor naturale disponibile şi aflate la îndemâna oricui, vizând totodată aspecte ce pot ameliora sănătatea individului şi viaţa, în general” se arată într-un comunicat remis redacţiei de Asociaţia D ART. Acţiunile sub sigla D ART continuă şi sâmbătă în Parcul Bălcescu.
Veronica Bursaşiu, Paul Chira, Mihai Bontea
Citiți principiile noastre de moderare aici!