„Poetul bihorean ar fi împlinit zilele acestea 90 de ani. Prietenul nostru Florian Chelu a găsit de cuviinţă să re-editeze volumul de sonete al lui Al. Andriţoiu, îngrijit în urmă cu 15 ani de Marin Chelu, adăugând peste 40 de titluri la opusul anterior.
Ne confruntăm deci cu o ediţie substanţial îmbogăţită”, spune scriitorul Dan Horațiu Popescu. Acesta și-a adus contribuția la lectura volumului și îi invită pe orădeni să ia parte la această nouă sărbătoare a poeziei.
Alexandru Andrițoiu poet, traducător, publicist şi scenarist, ar fi împlinit astăzi, 8 octombrie, o vârstă venerabilă, dar apărăsit această lume la 67 de ani. S-a născut în 1929, la Vaşcău. A absolvit Liceul “Samuil Vulcan”, din Beiuş, după care s-a înscris la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, pe care o abandonează, transferându-se la Şcoala de Literatură “Mihai Eminescu”, din Bucureşti.
Debutul său literar a avut loc în suplimentul cultural-literar al ziarului “Lupta Ardealului”, din Cluj, iar cel editorial l-a reprezentat cu volumul “În Ţara Moţilor se face ziuă”, distins cu Premiul de Stat. Se stabileşte la Bucureşti, unde, până în 1965, va fi redactor la “Contemporanul”, “Luceafărul”, “Gazeta literară” şi “Viaţa militară”, precum şi la reviste pentru copii.
În 1965, este chemat la Oradea, moment în care pune bazele seriei a V-a a foii lui Iosif Vulcan, “Familia”. Redactor şef până în anul 1990, a reuşit să facă din revista de cultură orădeană una dintre cele mai importante din ţară.
Acum a fost editat volumul „Aura Sonetului”, cu integrala sonetelor, iar despre volum va vorbi prof lector Dan Horațiu Popescu, iar Florian Chelu, Alexandrina Chelu, Liliana Budău Ioniță si Raul Silaghi vor interpreta din versurile poetului. „Mulțumiri Consiliul județean Bihor pentru sprijin!”, au precizat organizatorii.
Trimite articolul
XReîncălzim „operele” lingăilor comuniști în ambalaj nou? Frumoasă prezentarea biografiei, dar ați „uitat” să precizați că Andrițoiu este autorul odei „Ceaușescu omul”, poate vă apucă greața citind următoarele pasaje:
M-am gindit la un cintec de primavara
Acest cintec Ceausescu se va numi
Asa cum se numeste o oda sau o balada
Sau ca soldatul de veghe care in noapte si zi
Priveste epoca de sus de pe o baricada
Cinstiti-ma cu dreptul de-al imbratisa
Ca pe un om tinar si calit de furtuna
Pentru verbul lui raspicat
Pentru gindirea lui ca platina
Pentru inima sa omeneasca si mare si buna
Veniti si cintati, cintareti, iubitori de eroi si de tara
Veniti si sculptati, sculptatori
In metal si-n marmura toti
Pentru Ceausescu strabunilor
Si-a prezentului meu, primavara
Pentru Ceausescu prin care vorbim cu ai patriei bravi stranepoti