S-a lansat procedura de atribuire având ca obiect achiziția serviciului de proiectare și a execuției de lucrări pentru realizarea Parcului Științific și Tehnologic, de pe strada Ceyrat nr. 4, transmite CJ Bihor. Acest centru de inovare ar servi atât intereselor Universității din Oradea, cât și mediului economic local, interesat de inovare și transfer tehnologic.
Valoarea estimată a lucrărilor de proiectare și execuție este de 19,6 milioane de lei, fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 martie 2021, ora 15:00.
Ce se face
Proiectul constă în construirea și dotarea unei clădiri cu regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de 5.417.78 mp. Această clădire va găzdui practic Parcul Științific și Tehnologic, proiect derulat de Consiliul Județean cu Universitatea din Oradea, inițiat de fosta conducere a CJ Bihor. Din păcate, implementarea proiectului a trenat inclusiv din cauza contrelor politice PSD-UDMR vs PNL, din fostul plen al Consiliului Județean. Între timp însă, PNL a preluat conducerea Județului.
[eadvert]
Va fi și o parcare de 63 de locuri pentru autoturisme, dintre care două destinate persoanelor cu handicap locomotor. Va fi instalat și un rastel pentru biciclete, transmite CJ.
Prin Universitatea din Oradea, Parcul Științific și Tehnologic Bihor va oferi servicii de transfer tehnologic către agenții economici în următoarele domenii de specializare inteligentă: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu și schimbări climatice.
Fondurile UE, sub 50%
Valoarea totală a proiectului este de circa 33 milioane de lei, Universitatea urmând să contribuie cu 500.000 de lei. Din suma aferentă Consiliului Județean Bihor, respectiv 32.476.255,68 lei, contribuția proprie este de 51,82% (16.831.853,20 lei), restul fiind fonduri nerambursabile. Așadar, sub 50% fonduri europene.
Proiectul a fost cuprins pentru finanțare în Programul Operațional Regional 2014-2020, iar perioada de implementare este de 60 de luni de la data depunerii lui. Adică între 1 august 2018 și 31 iulie 2023. După cum arătam mai sus, s-au pierdut timpi importanți din motive politice, dar și din altele, care țin de birocrația pe linie CJ Bihor – ADR Nord-Vest, iar timpul rămas până la data limită de realizare a Parcului este scurt.
În urma reorganizărilor instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Bihor, de la sfârșitul anului 2020, Societatea Parcuri Industriale Bihor SA va fi înlocuită în cadrul proiectului, de către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), ca parte din proiect, alături de CJ Bihor, Universitate și Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL.
Trimite articolul
XSã îl facem acolo unde balonul rotund o vrut stadion.
Constatam cu stupoare ca toate minciunile spuse de Bolo si Comp in campanie si imediat dupa (referitoare la proiectele CJ finantate cu fonduri europene) ies la iveala. Deci: 1. Proiecte erau. 2. Se recunoaste “opozitia” pnl. 3. Dificultati in relatia cu ADR Nord-Vest. (unde director e Bolos, omul lui Bolo)….