Sistemul face parte din Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creștere a Precipitațiilor și va fi compus din 15 puncte de lansare în zona Bihor-Sălaj, informează Prefectura Bihor prin comunicat de presă.
[eadvert]
La întâlnire au participat specialiști din partea Societății Intervenţii Active în Atmosferă SA (SIAA) și ai Centrelor de Lansare Vrancea și Maramureș, precum și ai primăriilor Marghita, Săcueni, Tarcea, Tăuteu, Boianu Mare și Suplacu de Barcău, unde urmează să fie amplasate punctele anti-grindină în județul Bihor.
Discuțiile au vizat activitatea sistemului naţional anti-grindină şi de creștere a precipitațiilor și prezentarea acţiunilor de intervenții active în atmosferă.
Protecția populației, a recoltelor și bunurilor
Specialiștii SIAA au prezentat beneficiile unui sistem coerent şi eficient care să asigure, prin intervenţii active în atmosferă, protecţia populației şi a economiei la riscurile cauzate de fenomenele meteorologice periculoase.
„Una din principalele priorități ale mandatului meu de prefect vizează dezvoltarea agriculturii județului Bihor. Trebuie să ne adaptăm condițiilor meteo actuale, atât pentru protejarea populației, cât și pentru sprijinirea agricultorilor, care aduc un aport consistent în economia județului. Voi depune toate diligențele pentru ca acest Centru de combatere a grindinei să fie realizat, pentru că va aduce beneficii pe termen lung bihorenilor”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
În acest sens, s-a propus demararea unui studiu de Fezabilitate privind realizarea așa numitului Grupu de combatere Sălaj-Bihor în cadrul căruia să fie identificate, împreună cu autoritățile locale, locațiile viitoare ale celor 15 puncte de lansare anti-grindină.
„Menționăm că ședința de lucru de astăzi este concretizarea unei inițiative demarate în 2021, în cadrul căreia reprezentanții Autorității pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (AASNACP), structură subordonată Ministerului Agriculturi, s-au întâlnit la Instituția Prefectului cu reprezentanţii fermierilor şi Direcţiei Agricole din Bihor, cărora le-au prezentat beneficiile sistemelor anti-grindină.
Precizăm că peste 48 de ţări din lume utilizează sistemele de intervenție activă în atmosferă pentru a proteja suprafeţe agricole însumând 92 de milioane hectare”, a insistat Prefectura Bihor.
Trimite articolul
XȘi în zona Salonta Sâmtamdrei Beiuș nu sau pus nic una? Grindna vine din Vest Sud-vest prepomderent.
NU S BUNE NU INSTALATI CA RACHETELE SINT OTRAVITOARE ALUNGA NORII SI ADUC SECETA PESTE NOI
In Oradea nu trebuie? Sunt peste 100mii de masini, faceti un calcul ce paguba ar fi de ar fi o grindina cat oul de gaina. Sau oraddenii nu conteaza, doar sa plateasca taxe si amenzi?
-
ciocu mic si treci pe la primarie sa-ti platesti taxele !
-
Esti lingaul partidului? Esti fi gssca ce fura banii oradenilor? Tu poste nu platesti nimic cacesti rupt in fund de sarac si nu ai nimic in proprietate
-
Abia astept sa vina aia si sa zica ca astea de fapt improasca vaccin in nori ca sa ia toti 😀
-
A zis deja un bou ceva. În Moldova s-a dus cu cruci și icoane, i-au blocat, a căzut o grindină strașnica și au rămas cu viile praf
asta improasca covrig, s-a scumpit kerosenu’ si nu mai are bani sa trimita avioane pa cer