Anunţul a fost făcut de actorul Karim Theilgaard, dar şi de apropiaţi ai producătorului şi videografului Laszlo Kun, orădeanul care a făcut posibuil ca lungmetrajul „Don’t Read This on a Plane” să fie, în parte filmat la Oradea şi să aibă premiera mondială aici.
„Prieteni! Sunt atât de încântat să vă anunț că filmul de lungmetraj Don’t Read This on a Plane, în care joc rolul «Ricardo » a încheiat acum post-producția și va avea premiera în curând! A fost o experiență fantastică să filmăm asta în frumoasa capitală Art-Nouveau a lumii, Oradea, în România”, a anunţat pe contul său actorul Karim Theilgaard. În aceeaşi manieră, un apropiat al lui Laszlo Kun merge mai departe şi dă „o informație care nu peste multă vreme (cel mai probabil la sfârșitul acestei luni), va plasa Oradea, în galeria selectă a orașelor care vor găzdui lansarea în premieră mondială a unei producții cinematografice cu o largă distribuție internațională.Un orădean a trudit din greu, pentru ca filmul să se realizeze și în orașul de pe Criș, și tot el s-a luptat pentru ca premiera mondială să aibă loc aici.Cum sunt încă sub legământul tăcerii, deocamdată mai jos vă pot arăta doar trailerul acestei minunate realizări”, anunţă un cunoscut orădean care activează în domeniul universitar şi în cel al consultanţei. Premiera mondială va fi la Festivalul Dances With Films (Los Angeles) în 2020, după care Laszlo Kun spune într-o postare că va avea loc „lansarea pe platforme de streaming majore”.
Cadre din „Don’t Read This on a Plane” s-au filmat în Oradea la Teatrul „Regina Maria” , când personajul principal, Jovana Fey, jucat de actriţa canadiană Sophie Desmarais, își lansează cartea în Oradea, la Aeroport, în restaurantul MEATic, în Ristretto. Cadrele filmului, realizat cu o echipă mică, au fost filmate în: în Franța, Italia, Portugalia, Grecia, Olanda, Germania, România, Ungaria și Australia. Pe siteul oficial al filmului se spune că multe dintre cele mai faimoase și frumoase librării din lume sunt prezentate în mod deosebit în lungmetraj. S-a filmat în librării din Veneţia, Berlin, Santorini, Maastricht, Porto, Budapesta, Oradea.
Într-un interviu acordat newsbihor.ro, Laszlo Kun spune că făcea fotografii încă din adolescenţă, dar e „absolvent de fizică la Cluj-Napoca, deci aparent nu există nicio legătură între profesie și domeniul actual de activitate. Cred de multe ori, ca și acum explorez. În plan local este nevoie de imagini frumoase, de clipuri mai bune, de perfecționare”.
Conform siteului oficial al filmului, după absolvirea facultăţii, Laszlo Kun a devenit un om de afaceri important atât în Ungaria, cât și în România, transformându-și în cele din urmă dragostea pentru film într-o profesie cu normă întreagă. El conduce acum compania de producție Amazing Visuals și Naked Pixel în Oradea, cu clienți în toată Europa. „Don’t Read This on a Plane” este a doua colaborare a lui Laszlo cu Stuart McBratney. Regizorul australian spunea, cu prilejul prezenţei sale la Oradea că locurile de filmare sunt incredibile, oamenii sunt extraordinari, că e mai profitabil pentru el să cheltuie dolarii australieni aici decât acasă, că are ocazia să filmeze cu echipament la cel mai înalt nivel, cu care s-a filmat de exemplu și producția „Guardians of the Galaxy II”. Directorul de imagine cu care a lucrat la acest film are un premiu Emmy, iar actrița din rolul principal a jucat în alte 14 filme deja. Filmul în care a jucat Sophie Desmarai, „Sarah Prefers to Run”, a făcut parte din selecția oficială la Cannes în 2013. Modul în care a incorporat Oradea în film a fost explicat de regizorul australian pentru revistasinteza.ro: „ în finalul filmului, ultima librărie în care personajul își lansează cartea este în Oradea, însă pentru că autoarea devine foarte cunoscută lansarea va avea loc într-un loc mult mai pretențios, mai exact în sala Teatrului de Stat. În al doilea rând, am folosit Oradea pentru a filma interioarele celorlalte orașe din Europa. De exemplu, este o scenă în care personajul se află în Veneția, dar interiorul l-am filmat în Oradea. Am inventat aplicația Mattress on a floor (MoF) prin intermediul căruia personajul își găsește cazare în diferite locuri. Aproape toate interioarele sunt filmate în Oradea” şi acesta nu excludea varianta ca şi exterioarele să fie filmate tot la Oradea.
În timp ce filma lungmetrajul la Oradea Laszlo Kun a organizat aici şi MatchFRAME 2018 „ un eveniment care în lineup-ul actual nu a mai fost organizat în România. Au venit la Oradea videografi foarte bine cotați internaționali, pe care toți reușeam să îi urmărim doar pe Internet. Pe Philip Bloom și filmele, documentarele sale, spre exemplu, eu l-am urmărit doar în mediul virtual. Acest om a colaborat cu celebrul regizor George Lucas și săptămâna aceasta a fost la Oradea. La Match FRAME au mai fost Studinger András, Nick Driftwood, Stuart McBratney, regizori și scenariști celebri.În 2015 am colaborat la realizarea filmului „Pop-up”. Am făcut parte din echipa care a filmat partea de producție cinematografică de la Sebeș (pelicula s-a filmat în Newscastle, Australia și Sebeș). Filmul lui Stuart McBratney a câștigat 3 premii, la Barbados Independent Film Festival (2017), Crystal Palace International Film Festival (2016), Dances with Films (2016) și a fost lansat pe aceeași scenă pe care a rulat în 1977, timp de două săptămâni, celebrul Star Wars”, explica Laszlo Kun pentru newsbihor.ro
Conform sinopsisului filmului acesta porneşte de la ideea că primele două cărți ale romancierului Jovana Fey au eșuat comercial. A treia „Don’t Read This on a Plane” speră că îi va aduce succesul pe care şi-l doreşte.Filmul spune povestea unei scriitoare aflată în situația de a face autostopul și de a dormi în locuri incomode, după ce editura care o reprezintă nu mai poate să îi susțină turneul de lansare a noii sale cărți. Reticența de a nega sau recunoaște natura autobiografică a cărții sale atrage interesul cititorilor și mass-media. Amazing Visual, compania lui László Kun și compania australianului McBrat Motion Pictures au finanțat 85% din film.
Citiți principiile noastre de moderare aici!