Platforma Decenu.eu, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, vă invită duminică, 14 aprilie, de la ora 18.00, la un eveniment public în jurul lansării unei valoroase și unice arhive video cu interviuri realizate cu foști deținuți politici, precum preotul Mina Dobzeu, părintele Ioan Iovan, pastorul Ferenc Visky, preotul Tertulian Langa, compozitorul Nicolae Moldoveanu și alții. Arhiva totalizează peste 30 de ore de înregistrări video realizate de cineastul Daniel Druhora în anul 2004. Aceste materiale sunt făcute publice în premieră.
La eveniment vor participa: Cristina Liana Pușcaș, istoric și muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor
Francisc Visky, fiul cel mare al pastorului reformat Ferenc Visky, în vârstă de 14 ani în momentul în care tatăl său a fost arestat, iar familia deportată în Bărăgan.
Evenimentul face parte dintr-o serie mai amplă de acţiuni, reunite sub titlul generic Forumul Decenu.eu (12-20 aprilie), un forum care include lansări de carte, conferință și un concert de Paști.
Câteva date despre realizator.
[eadvert]
Premiat cu Emmy
Daniel Druhora este fiu de migranți români din Statele Unite ale Americii. A realizat documentarul „Vieți, nu note”, pentru care a primit, în 2022, un premiu Emmy și pe care l-a lansat și în Oradea. Subiectul documentarului era viața refugiaților din tabăra Moria, de pe insula Lesbos. În prezent, lucrează la un documentar similar care îi are în prim-plan pe refugiații ucraineni din România.
Materialele din această colecție au fost realizate pe casete video, la începutul anilor 2000. Din motive care pot constitui o poveste separată, au stat în arhiva autorului până la începutul anului trecut, când Daniel Druhora a pus la dispoziția organizației Decenu.eu cutia cu acest tezaur. Casetele au fost ulterior digitalizate și editate pentru a deveni accesibile oricui e interesat să le vadă.
Scopul acestui proiect este ca arhiva să devină cunoscută și să poată fi consultată de către cercetători și de către publicul larg. Specificul colecției constă în faptul că toți cei intervievați au fost închiși din motive de credință, chiar dacă sentințele au fost politice.
În cadrul evenimentului, vor fi difuzate fragmente din arhiva video și va fi făcut public link-ul de acces. Lansarea proiectului „Prizonierii luminii” va avea loc în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (strada Armatei Române nr. 1), duminică, 14 aprilie, de la ora 18:00. Manifestarea va fi moderată de Teofil Stanciu, director al editurii Decenu.eu. Participanții vor putea achiziționa și cărți cu aceeași tematică generală: experiențe carcerale din perioada comunistă. Intrarea la eveniment este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!