Albumul face parte din proiectul ,,Oraşul cu 1000 de chipuri” al Asociației Culturale Ars Nobilis şi este finanţat de Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte a Consiliului Judeţean Bihor.
,,Este important să ne întâlnim astăzi, pentru că acest album este despre un stil neoromânesc, dar şi despre un episcop, Valeriu Traian Frenţiu, şi despre calitatea sa de ctitor. Este vorba şi despre un arhitect, Anton Szallerbeck, singurul pe care l-a angajat episcopul pentru a duce la îndeplinire acest plan de integrare în arhitectură a acestui stil neoromânesc”, a declarat coordonatoarea albumului, Rodica Indig.
La realizarea acestui volum au colaborat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Ramona Novicov, critic şi istoric de artă și fotograful Florin Șipoș, albumul primind binecuvântarea P.S.S. Virgil Bercea, episcopul Greco-Catolic din Oradea.
,,Am scris cu mare bucurie în acest volum, pentru că am constatat că foarte puţină lume s-a ocupat de stilul neoromânesc. Mă simt onorată să fac parte din acest proiect de artă şi spiritualitate, acest volum pe care îl ţin în mână, pentru că este foarte frumos gândit” , a spus criticul de artă, Ramona Novicov.
Pe prima coperta a albumului avem imaginea Şcolii Normale, azi Liceul ,,Iuliu Maniu” şi sediu al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Oradea. Volumul mai cuprinde un număr foarte mare de imagini, stilul neoromânesc fiind descris într-un capitol separat al albumului.
,,Acest stil neoromânesc nu face decât să spună adevărul despre o perioadă de timp, monumente care mărturisesc despre iubirea de neam, despre un adevăr pe care trebuie să îl ţinem minte de fiecare dată când ne gândim la Biserica Greco-Catolică şi pe care trebuie să îl respectăm”, a declarat directorul MȚC, Aurel Chiriac.
Cel care, prin obiectivul aparatului de fotografiat, a făcut mii de cadre alături de coordonatoarea albumului, Rodica Indig, este Florin Şipoş. ,,Îi mulțumesc Rodicăi Indig pentru că a fost foarte deschisă şi a avut încredere în mine. Fotografia e cea mai fidelă realitate , a menţionat Florin Şipoş.
Evenimentul s-a încheiat cu mulţumiri tuturor celor prezenţi la lansarea albumului, dar şi cu un discurs din partea episcopului Virgil Bercea, menţionând importanța clădirilor neoromâneşti din Oradea.
Laura Stratevici, Jurnalism, An I
Citiți principiile noastre de moderare aici!