Poetul Claudiu Komartin îşi lansează la Oradea volumul de poezie „Maeștrii unei arte muribunde” publicat de Editura Cartier din Chişinău, vineri, 30 martie, de la ora 18, la librăria R&R (str. V. Alecsandri nr.8). Cu această ocazie va fi prezentat şi nr. 2 (20) 2017 al revistei „Poesis International”. Alături de Claudiu Komartin vor mai fi prezenţi: Ana Toma, Tamas Mihok şi Mihai Vieru .
Claudiu Komartin s-a născut pe 7 august 1983, la Bucureşti. Debutul său publicistic a avut loc în 2002 în „Contemporanul” şi „Ziua literară”. Un an mai târziu a publicat primul volum, „Papuşarul şi alte insomnii”(Editura Vinea, Bucureşti, 2003). Cel de-al doilea volum, „Circul domestic”, apare la Cartea Romaneasca în 2005, apoi „Un anotimp în Berceni” (Cartier, 2009, 2010), şi „cobalt” (Casa de Editură Max Blecher, 2013) .
În 2007 primeşte Premiul Naţional „Mihai Eminescu” Opera Prima, Premiul „Prometheus” pentru debut şi Premiul pentru poezie al Academiei Române. A tradus mai multe romane din limba franceză, precum şi poezie din engleză şi italiană. Este coautor al textelor ce stau la baza piesei de teatru Deformaţii, montată în 2008 la Bucureşti.
Claudiu Komartin spune despre volumul de poezie „Maeștrii unei arte muribunde” că este cartea care cuprinde cea mai bună poezie pe care a scris-o de la începutul deceniului încoace. Publicistul Ovidiu Nimigean scrie în prezentarea volumului pentru editura Cartier: „Poetul a depășit «dorința mimetică» girardiană, nu-l ispitește plierea pe modele (decât ca «exercițiu de stil», ca dialog sau omagiu în filigran), nici trendurile (decât ca fenomene socio-literare față de care ia distanță critică) și nici consacrările curente.
El se luptă la marginea Imperiului (perversul și decervelantul Imperiu al Binelui, în formularea lui Philippe Muray), a alungat mediatorii, suportă pe viu, «la sânge», provocarea realității – o realitate sufocată de simulacru, asfixiantă la rândul ei, ale cărei ultime scintilații de prospețime le pândește ca un haijin, căutând astfel să reconfigureze acel dernier rivage de care vorbea Houellebecq. Se petrece în poezia lui Claudiu Komartin un balans hamletian între a fi și a nu fi, între furie și extenuare, cu momente de un lirism curățat de orice impuritate, străin de orice polizare estetizantă, precis și intens, transgresiv și lucid, care-ți face pielea de găină.”
La lansarea de carte de la librăria R&R se va închiea cu lectură de poezie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!