După turneul național din primăvară, romanul „Benedictiana” al lui Bogdan Boeru, apărut la editura Rao, pornește din nou la drum, ajungând de data aceasta la Oradea. Volumul a fost lansat luni, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
Autorul este membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, poet, eseist și prozator, având înclinații și spre lumea cinematografică, muzicală și un foarte bun organizator de evenimente culturale, expoziții de sculptură și fotografie. Conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean, moderatorul discuției, îl descrie pe acesta ca fiind „o figură de om renascentist, bun să facă toate, cu foarte mult talent în diverse zone”.
Concepută în pandemie, în urma a zeci de luni de muncă și sute de izvoare consultate, cartea pornește de la un adevăr istoric, al celei de-a treia Cruciade, denumită și Cruciada Regilor, prin care cei mai importanți monarhi ai Europei încercau recucerirea Ţării Sfinte și, mai ales, recuperarea simbolului creștinătății, Sfântul Lemn al Crucii.
Scriitorul clădește, pe aceeași axă temporală, Benedictiana, o cetate imaginară așezată undeva pe teritoriul Siriei actuale și populată cu personaje puternice, unele construite în antiteză, un yin și yang, care fac trimitere la armonizarea discursurilor pe care islamul și creștinismul o opun.
Profesorul Florin Ardelean asociează scriitura lui Bogdan Boeru cu „un roman cu personaje de identificat”, precum celebrul sultan Saladin împreună cu emirii săi sarazini, închinați toți lui Allah, dar și, de cealaltă parte, regele Angliei, Richard Inimă de Leu; totodată declarând că i-au plăcut foarte mult și personajele fictive. „Sunt două admirabile clarvăzătoare, care fac conexiunea între lumea reală și lumea simbolică, și îi permite romancierului să croșeteze în aport cu propria lui ficțiune”, a menționat conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean.
Întrebat de către public dacă va apărea și o continuare, Bogdan Boeru a mărturisit că s-a gândit la această chestiune, însă a renunțat la idee pentru a-l lăsa pe cititor să-și imagineze ce va urma.
„La un moment dat m-am gândit să-i dau continuare acestei cărți, în care să-i spun povestea lui (Walter Scott, personaj) ca și refugiat, să îl aduc în prim-plan. Am renunțat la ideea unei continuări a cărții dintr-un motiv foarte simplu, […] din punctul meu de vedere este mult mai important, dacă eu reușesc să îl fac pe cititor să-și imagineze el cam ce ar trebui să urmeze, decât să-i servesc eu o ciorbă neîncălzită”, a mărturisit scriitorul.
Cartea urmează a fi lansată şi în Cluj-Napoca, Alba Iulia și Sibiu.
Lansarea cărţii „Benedictiana” FOTO: A.P.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!