[eadvert]
Revista de cultură „Familia” în colaborare cu Editura Cartea Românească vă invită miercuri, 25 octombrie, de la ora 18:30, la Librăria Cărturești Oradea, cu ocazia lansării unui volum de poeme postum cu totul și cu totul deosebit, „Într-o lumină aurie” (ed. a II-a, adăugită; Cartea Românească, 2023) al regretatului poet bihoreano-bistrițean Sergiu Vaida.
La eveniment vor lua cuvântul poeții Alexandru Seres, Ioan F. Pop și Mihók Tamás.
„Pe bun merit reluate, poemele lui Sergiu Vaida sunt ale unui poet literal hăituit de propriile viziuni și obsesii, trăite (la modul concret cotidian) cu o intensitate de spasm. Hăituiala asta l-a și împins spre un fel de febră creativă boemă, ca pe mai vechii poeți blestemați să sfârșească în plină mistică a poemului. Sergiu a fost, nu-ncape vorbă, un neliniștit paroxist și un revoltat cu explozii surprinzătoare. Poetica lui e una a vedeniilor și pe bună dreptate zice că face «din fiecare lucru privit o vedenie». Chiar așa și face, desfășurând baroc o flamboaianță himerică întreținută – cum bine zice Alexandru Seres în prefață – de o «imaginație delirantă» pusă în ritm de epos. Peisajele convulsive pe care le relatează alunecă de la expresionism la suprarealism și înapoi tocmai datorită virajelor epice pe care le face spiritul său fantasmatic și spasmodic. O imaginație instantaneu materializantă transpusă în scenarii himerice (oarecum după metoda lui Ion Mureșan, care cred că i-a funcționat ca model) face din obsesii și din avalanşa de angoase un peisaj himerico-existențial de o evidentă forță vizionară. Cum poemele îl consumau la modul de-a dreptul fizic, e foarte posibil ca Sergiu să nu fi putut trece de marginile unui singur volum – dar unul voltaic.”, scrie criticul literar Alexandru Cistelecan despre volumul de poeme.
„Asemeni unui Virgil Mazilescu, dar de un barochism coşmaresc mai accentuat, Sergiu Vaida îşi traduce mobilitatea onirică printr-o poetică a charismei articulată pe tonurile incantatorii ale celui aflat în transă. Într-o lumină aurie propune o aşezare în oglindă a zarvei mundane cu diverse hierofanii revelate – o transmisie de pe pragul dintre lumi. Vaida este, probabil, cel mai fascinant poet român cu vervă şamanică din ultima jumătate de secol”, scrie şi poetul Mihók Tamás.
Citiți principiile noastre de moderare aici!