În prezenţa rectorului şi a preşedintelui Senatului Universităţii din Oradea, a primarului Ilie Bolojan, a episcopului Virgil Bercea, dar şi a unor cadre dicatice şi apropiaţi, lect. univ. dr. Mihai Maci a lansat, ieri, volumul „Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe”. Lector în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii din Oradea, Mihai Maci este primul autor care are curajul să prezinte în spaţiul public bolile capitale ale sistemului nostru de învăţământ.
În volumul lansat autorul face o radiografie fidelă a învăţământului românesc din zilele noastre, explicând mecanismele şi pericolele „degradării ameţitoare” a acestuia. În opinia autorului, principalii perdanţi sunt elevii, studenţii, doctoranzii.
Cartea reia majoritatea dezbaterilor din ultimii trei ani privind educaţia – de la problemele formării elevilor în ciclul gimnazial sau în liceu (reducerea a ceea ce numim capacitatea de a raţiona, de a reflecta, de a înţelege un text, învăţarea mecanică) până la problemele universităţilor şi la cele din cercetare. Autorul nu lasă pe dinafară nici problema plagiatului.
Semnal de alarmă
În articolele sale, există toate ingredintele necesare pentru ca factorii de decizie să înţeleagă unde s-a greşit, de ce se persistă în greşeală, de ce mulţi se complac în această situaţie şi de ce nu se poate trăi cu greşelile acestea, căci ele otrăvesc învăţăceii.
„O spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă. Sau, reformulând: tâmpiţii nu sunt rezultatul unor accidente sau disfuncţii punctuale ale învăţământului românesc actual, ci consecinţa necesară (şi, ca atare, firească) a logicii funcţionării lui…”, scrie Mihai Maci în articolul „Cum produce şcoala tâmpiţi”.
La lansarea de ieri, Maci a spus că a scris cartea gândindu-se la studenţii săi şi nu ca să arate cu degetul spre cineva anume, ci să tragă un semnal de alarmă şi să prezinte o realitate dură în care suntem prinşi cu toţii.
„S-ar putea ca toate lucrurile despre care am vorbit în aceste pagini să fie suspendate cu o clasică remarcă: sigur, pretutindeni există probleme, dar – totuşi – să nu generalizăm! Experienţa m-a învăţat că, atunci când chiar vrem să înţelegem cum stau lucrurile, e mult mai eficient să formulăm această observaţie invers: peste tot exista oameni oneşti, care-şi fac treaba, dar să nu generalizăm”, mai spune Mihai Maci.
După ce şi-a prezentat lucrarea şi resorturile intime ale publicării ei, Mihai Maci a lansat posibilitatea de a i se adresa întrebări. Momentul a născut unele păreri contradictorii în sală, dar şi aprecieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!