Facultatea de Protecția Mediului Oradea a găzduit vineri, 22 martie 2019, lansarea volumului „Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”, coordonat de Marius Stoian și Mihai Aniței. Este cel de-al patrulea proiect editorial din Seria Caiete Documentare realizat din inițiativa Club România.
Odată cu lansarea volumului a avut loc şi o dezbatere cu tema „Direcții de dezvoltare pentru agricultura românească”.
La eveniment au participat coordonatorii volumului, dar și câțiva dintre cei care au lucrări scrise în acest volum. Îi amintim aici pe prof. univ. Adrian Hatos, lector univ. Aurelia Chereji, dar și pe fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin. Au mai fost prezenți reprezentanți ai mediului academic, fermieri, reprezentanţi ai comunității de business sau ONG-uri.
Dezbatere
Cuvântul de deschidere i-a aparținut lui Ioan Chereji, decanul Facultății de Protecția Mediului. Proiectul editorial reunește peste 115 autori dintre cei mai reprezentativi profesioniști români din zona administrației publice, mediului academic și universitar, dar și din cadrul comunității de business și antreprenoriat sau societatea civilă.
„«Agricultura. Concepte şi instrumente operaționale» oferă cadrul și datele înţelegerii importanţei viziunii în crearea plus valorii. Poate că nicăieri nu se vede mai bine din cifre creșterea agriculturii românești ca urmare a Politicii Agricole Comune (PAC)”, a subliniat Marius Stoian, unul dintre coordonatorii volumului.
„Ideea centrală a tuturor acestor volume a fost să vedem dacă Europa a însemnat ceva pozitiv pentru noi sau, dimpotrivă, a însemnat un regres. Acuma pot să vă spun, după patru caiete documentare: Energie, Transporturi – Infrastructură, România Digitală şi Agricultură, că fără Europa, noi nu am fi fost nimic”, conchide Marius Stoian.
Un capitol consistent este dedicat transformării digitale a agriculturii, ca motor pentru modernizarea sectorului agricol românesc și creșterea randamentului activității agricole.
„Agricultura va fi domeniul cu cea mai mare digitalizare în viitorii ani. Inteligența artificială în agricultură va fi masivă și de neoprit. Vor ști oare fermierii să profite de pe urma unei asemenea oportunități?”, se întreabă Mihai Aniței.
Fostul ministrul al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat faptul că agricultura, ca şi energia, reprezintă motoarele principale de dezvoltare ale economiei. Acesta crede că aderarea României la UE este benefică pentru agricultură.
Adrian Hatos, este de părere că „avem nevoie de o atitudine pozitivă, avem nevoie de societate civilă, avem nevoie de reţele, avem nevoie de dialog şi încredere între noi”.
Dan Corbuţ, unul dintre femierii de succes din partea de Nord Vest a României, a vorbit despre problemele cu care se confruntă fermerii: schimbarea climatică şi forţa de muncă. Una peste alta, lansarea volumului „Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale” la Oradea a fost benefică pentru cei cu decizie, dar şi pentru practicienii din agricultură. La fel şi dezbaterea pe teme agricole desfăşurată cu ocazia lansării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!