[eadvert]
La Editura Argonaut din Cluj-Napoca a apărut anul trecut cartea istoricului Mircea Pașca, intitulată „Case mari și mijlocii din Oradea interbelică”. Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Editura Argonaut, lansarea cărții la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (str. Iosif Vulcan nr.16), joi, 23 februarie, de la ora 17:00.
„Când vorbim de spațiul locuibil, ne referim nu doar la un amplasament eminamente fizic, ci și la unul spiritualizat. Căci înainte de a ne plasa în concretețea sa spațială, locuim în idealitatea și în stilistica unei case. Cam acesta este cadrul arhitectural surprins cu profesionalism și empatie de istoricul Mircea Pașca în cartea sa recent apărută, Case mari și mijlocii din Oradea interbelică, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2022.
Cu o prodigioasă activitate editorială în acest domeniu, autorul surprinde, într-un acribios demers de cercetare documentară, unele dintre cele mai reprezentative case orădene interbelice, de dimensiuni mari și mijlocii, cu toate urmele trecerii timpului și a modificărilor intempestive. Din studiul şi reprezentarea lor imagistică răzbat nu doar armonia și parfumul acelei perioade, ci și gustul estetic al arhitecților, rafinamentul proporţiilor geometrice, grija față de ambientul urban.
Printre schițe și siluete de case, istoricul reliefează o întreagă atmosferă a unei lumi parțial apuse, una care are încă darul de a ne încânta”, afirmă scriitorul Ioan F. Pop.
Mircea Paşca este istoric şi consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Printre volumele semnate de Mircea Paşca se mai numără: „Palatul Vulturul Negru”, „Arhitectul Frigyes Spiegel la Oradea”, „Arhitectul Franz Löbl şi Palatul Ullmann”, „Case, străzi şi edificii din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit” sau „Dezvoltarea urbanistică a oraşului Oradea la începutul secolului al XX-lea”. „Arhitectura este permanent prezentă în viaţa noastră şi ea demonstrează foarte bine nivelul de cultură şi cultura unei epoci şi a oamenilor din epoca respectivă”, spunea anul trecut, de Ziua Culturii Naţionale, Mircea Paşca.
La lansarea cărţii „Case mari și mijlocii din Oradea interbelică” vor lua cuvântul: dr. Florina Ciure, șef Secție Istorie, Muzeul Țării Crișurilor, dr. Ioan F. Pop, scriitor și custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”, și autorul cărții, dr. Mircea Pașca. Intrarea este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!