Cea de-a doua conferință online organizată de CNIPMMR, joi, 7 mai, de la ora 11:00, a adunat în fața camerelor specialiști care s-au străduit să explice stadiul programului IMM Invest și să dea răspunsuri la problemele cu care se confruntă antreprenorii. La eveniment au participat: Florin Jianu – președinte CNIPMMR, Dumitru Nancu – director general FNGCIMM, Cristian Păun – președinte CA FNGCIMM, Sergiu Manea – CEO BCR, Sven Marinus – CEO Sodexo, Omer Tetik – CEO BT.
Alături de aceștia au participat și o serie de specialiști din cadrul BCR (Mădălina Dorilă – Manager Departament Creditare Corporate ) și BT (Tiberiu Moisă – Deputy CEO), care au venit în ajutorul antreprenorilor prin oferirea de răspunsuri în ceea ce privește funcționalitatea programului „IMM Invest România” și altor probleme întâmpinate de aceștia în realizarea și depunerea dosarului. Dezbaterea a fost moderată de Valentina Saygo, expert contabil.
Discuții
Florin Jianu a transmis pentru început mesajul IMM-urilor: „Banii trebuie să ajungă acolo unde este nevoie, la IMM-urile care au nevoie de ei. Mă bucur că nivelul solicitărilor pentru investiții este dublu față de cel pentru capital de lucru. Este o surpriză plăcută”.
Sergiu Manea a subliniat faptul că datoria băncilor este să pună acest program la treabă. „Prima impresie este optimism imprudent și speranță. Trebuie să ne asigurăm că programul este funcționabil”, a precizat Omer Tetik.
Informații despre băncile partenere au fost oferite de Cristian Păun. „Avem 22 de bănci partenere, dintre care două de stat. Este important că avem toate trei componentele necesare unei finanțări: băncile, garanția statului și antreprenorii. Ne-am propus să asigurăm garanții pentru 40.000 de IMM-uri. În prezent avem mai mult de 46.000 de solicitări. Numărul locurilor de muncă asigurate prin program este de peste 550.000. Ne bucurăm că am putut elimina criteriul toxic «primul venit, primul servit»”, a precizat Cristian Păun. Acesta a adăugat că IMM Invest este un test pentru toată lumea, atât pentru bănci, cât și pentru antreprenori.
Despre bancabilitate
Mulți dintre antreprenorii care au urmărit evenimentul au cerut explicații despre bancabilitate. „Este îngrijorător faptul că două din zece solicitări sunt bancabile”, a observat Valentina Saygo. „Băncile ar trebuie să fie mai active și mai implicate. Și antreprenorii ar trebui să-și dea mai mult interesul, pentru că acești bani trebuie dați înapoi”, a subliniat președinte CA FNGCIMM.
Alte solicitări din partea antreprenorilor au fost legate de numărul de angajați, despre ce se întâmplă dacă un angajat pleacă sau dacă se angajează altul, pe alt post. „Este vorba despre numărul mediu de angajați la sfârșitul anului. Un angajat se poate înlocui cu altul, chiar dacă acesta are altă specializare sau lucrează pe alt post”, a explicat Dumitru Nancă.
Antreprenorii au solicitat informații despre băncile partenere și au precizat faptul că multe dintre acestea nu sunt destul de deschise.
„Într-adevăr, sunt bănci cu care avem dificultăți. Acestea trebuie să știe că există o foame de credite. Acele bănci care au fost mai leneșe vor mai pierde din plafoane. IMM Invest este o bună metodă de a atrage clienți noi, dar și de a pierde clienți. Băncile trebuie să vină cu adevărat alături de oameni, să-i ajute pe cei mai buni și să dea drumul creditelor”, a declarat Cristian Păun.
Közzétette: Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania – 2020. május 7., csütörtök
Citiți principiile noastre de moderare aici!